pelaguu.blogspot.com

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Oljenkorsia ruutupaidassa

Heinätyöt on nyt suurelta osin tälle kesää saatu tehtyä. Heinätöitä on tosin varjostanut ukkoset ja sateet. Heinänteko ei taida siltä osin olla ihan sitä heikkohermosimman hommaa. Yleensä odotellessa ja säitä seuratessa milloin mistäkin tuutista, jäätelötuutistakin joskus.. :) menee se heinänteko, kunnes uskaltaudumme ulos sadenkuurojen välissä. Mutta nyt ne on kohtuu hyvin saatu puihin, eli haasioille. Ja aurinkoisia päiviäkin on saatu väliin.

Heinänteon lomassa tuli pohdittua myös seuraavaa melko ajankohtaista aihetta..
Minua ihmetyttää uutisointi runsaasta hillavuodesta aikoihin. Se mitä olen kuullut ja omin silminkin todennut, hilloja ei meilläpäin tule. Tai aukeilta suopaikoilta ainakaan hillaa ei saa, pakkanen on ne vienyt. Korpihillat sen sijaan voivat olla säilyneet. Alkukesän pakkasjakso teki hallaa myös hillan kukille, ainakin paikoin. Jos hillan on nyt pakkanen vienyt, niin mihin perustuu tuo uutisointi runsaasta hillavuodesta? Hillankukkia oli kyllä paljon, mutta aukeilla ne on pakkanen vienyt. Mutta niillä paikoin missä se on säilynyt, voi olla että hillaa tulee, runsaastikin, kuten niillä korpisoilla. Täytyis vain nyt tietää se Tuntsan kaira* mistä niitä hilloja löytyis.

No nyt ensin kuitenkin sinne heinäpellolle. :)

Kolme asiaa jotka yhdistävät toisiaan. Rakot, heinänteko ja harava.


Heinäntekoapulainen ja työnjohtaja, joka aina vain haukkuu työntulosta. Nyt tosin oli ihan hiljaa ja seurasi kiltisti sivusta heinäntekoa aitiopaikalta.Uskollinen sotaratsu ja haasio.


Kun työt on tehty, voi nostaa jalat ylös ja huokasta, ja pistää suun makiaksi kesän ensimmäisillä mansikoilla.Oljenkorsia sun ruutupaidassa.
Ruusunnuppuja mun kukkamekossa.

Ja me irti toisistamme
sinä yönä päästy ei.
Oli parrut kattonamme,
lato meidät yhteen vei..


Tuuli kosketteli lahonnutta seinää,
öinen sade kaatoi isäntien heinää..


Oljenkorsiaa.. Ruusunnuppujaa..

Oljenkorsia ruutupaidassa - Heli Ruotsalainen


* Tuntsa on erämaa-alue Sallan ja Savukosken kuntien pohjoisosassa. Urho Kekkosen kansallispuistosta etelään sijaitsevan Tuntsan erämaa-alueen pinta-ala on 500 km². Aluetta halkoo Koutajoen vesistöön kuuluva, Venäjän suuntaan laskeva Tuntsajoki ja Suomen suuntaan virtaa Kemijoen sivujoki Värriöjoki.
Vuonna 1960 alueella riehui suuri metsäpalo ja palon jäljet ovat nähtävissä yhä edelleen. Palossa tuhoutui metsää Suomen puolelta 20 000 hehtaaria ja Venäjällä n. 100 000 hehtaaria. Jotkut sanovat Tuntsan erämaata yhdeksi Euroopan hienoimmaksi retkeilyalueeksi.

4 kommenttia:

 1. Siitä on aikaa kun olen nähnyt haasion. Täällä heinä paalataan ja valkoisia traktorinmunia on pellonreunat täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasiassa myös täälläkin, sekä myös latokuivureissa. Mutta nyt oltiin pienellä maatilalla jossa hommat tehdään perinteitä kunnioittaen.

   Poista
 2. Kun olin lapsi, eräs naapurin Ida-mummo säilytti heinät haasioissa. Muuten meilläpäin ne laitettiin seipäälle. Kyllä on kivan näköistä nykyisinkin, jos tulee vastaan pelto jossa on heinät seipäällä. Nykyisin ne kun vain paalataan muovin sisään.

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa Puutarhabloggaajien tapaamiseen
  19.7.2013 klo 12 alkaen
  Paikka: Oulujoen Taimisto (Rova, 27km Oulusta)
  Osoite: Taimikuja 10, 91510 Rova
  puh: 08 533 3799 (jos et löydä heti perille)
  Ohjelma: Tapaaminen, kahvittelun ja teen merkeissä (nyyttäri periaatteella, tuon paikalle kahvia/teetä termoksessa, piirakkaa ja kertakäyttöastioita, voit tuoda halutessasi kylmää juotavaa, keksejä tms.). Kiertelyä ruusutarhassa.
  Opastettu kierros ja esittely, sään ja tilanteen mukaan, alkaen noin klo 12.30 tai klo 13.
  Taimi ostoksista -10%.

  KAtso lisää blogistani ja laita mielellään kutsu kiertoon!

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥