pelaguu.blogspot.com

tiistai 5. tammikuuta 2016

Vuosi vaihtui..

Vuosi vaihtui rakettien paukkuessa ja tinaa valaessa, tosin tänä vuonna oli vähän maltillisempaa tässä kylällä, veikkaan vain yhden rakettimyyjän vaikuttaneen asiaan. Ennen kun on saanut raketteja ruokaostosten yhteydessä, nyt piti lähtiä erikseen eri kauppaan niitä ostelemaan. No, me ei ostettu yhtään, kuten yleensäkään ei osteta, vaan käytiin kattomassa puolilta öin, kun vuosi vaihtuu, paikallisessa laskettelukeskuksessa ammattilaisten tekemän ilotulituksen, aivan kuten olemme käyneet aiempinakin vuosina, kamera mukana. Sää oli kohtuu leuto ei ollut hirveät pakkaset, joten senkin puolesta tuli lähdettyä, ikävä, kylmä viima vain kävi kasvoille ja meinasi sen puolesta vähän paleltaa. Paikalla oli monta muutakin ilotulitusten seuraajaa.

Vuosi tosiaan vaihtui ja muutamia päivä päälle, ollaan ehditty jo tätä vuotta kulkea ja pikkuhiljaa karistellaan joulun tomut jaloista ja aloitellaan uusi vuosi. Minä olen viettänyt sitä kotosalla perheeni parissa ja tehnyt arkisia askareita.. sen vuoksi tämäkin päivitys tulee vasta nyt. ;) Uuden vuoden vaihteen kynnyksellä valettiin miehen kanssa siis myös tinaa ja ennustettiin niistä. Miehelle tuli tinasta, no tietenkin sellainen pitkulainen köntti, mutta pitkulaisen päässä oli kuksaa muistuttuva köntti. Tinaköntti muistutti aivan miehen viime syksynä itse koivunpahkasta sorvaamaa kuksaa. Minä sain pitkulaisen tinan, jonka varjot muodostivat kirveen, kulta hakon tai linnun (kuukkeli.. ;) mallia. "Retkeilyä luvassa siis tulevalle vuodellekin!" Tuumasin miehelle.

Tässä kuvia vuoden vaihteen ilotulituksista. Kameran ilotulitusasetuksella kameran jalustaa apuna käyttäen. Aika läheltä raketteja, mentiin niin kauas kuin pääsi ja niin, ettei ihmisiä ois ollu edessä. Kuvista näyttää jonkin verran, että navakka tuuli vaikutti noihin rakettien ilotulituksiin taivaalla.

Minoon tässä miettinyt ilotulituksen ja revontulten kuvaamista ja olen tullut siihen tulokseen, että ilotulitukset ovat paljon helpompia kuvata. Revontulet antavat oman haasteensa kuvaamiseen, jännä vain, että niiden takia ei tule lähdettyä yönsydämeen kameran kanssa. Ilotulitus on kuitenkin helpompi kohde kuvata. Sen saa varmasti kuvattua tiettyyn kellonaikaan, enkä ole muutenkaan mikään yökukkuja, joten jatkan revontulien kuvaamista, jos ne osuu kohalle iltalenkillä.Tein muuten myös kakun uudeksi vuodeksi, vieraitakin varten. Laitan senkin tänne ylös, jos joku siitä innostuu ja itselle tietysti! Googlailin aikani erilaisia kakkuja, mihin voisin käyttää joululta jäänyttä kaupan pakastealtaan piparkakkutaikinaa, aiemmin jääneitä taateleita.. Siis, miten voisi hyödyntää kaikkea kaapiin jäänyttä. Löysin monta versiota erilaisista potenttiaalisista kakuista ja niistä vinkkejä ja osioita otin mukaan tähän kehittämääni kakkuun. Tätä minun tekemää kakkua tässä muodossaan en siis löytänyt netistä, vaan kehitin siis kokonaan uuden ohjeen ja tämä kokeilu onnekseni onnistui! Joten sen kehtaa laittaa tännekin.

Pohjana on tavallinen taatelikakkuohje, ohje tästä. Paistoin kakun tavallisessa kakkuvuoassa, ensin kuitenkin kakkuvuoan pohjalle kaulitaan piparkakkutaikina. Vinkkejä kakkuun otin tästä mainiosta Piparkakku-kakku reseptistä! Josta myös poimin piparkakkutaikina- ja omenahillokohdan. Vuoan pohjalla olevan piparkakkutaikinan päälle levitin hennon kerroksen omena-karviaishilloa, jonka päälle kaadoin taatelikakkutaikinan ja kakkua paistoin taatelikakkuohjeen mukaisen paisto-ohjeen mukaan, 175'C 1 tunti. Kakun jäähdyttyä pelkkä pehmeä piparkakkupinta ei miellyttänyt, joten tein vielä mokkapalojen päälle suunnitellun tomusokerisuklaakuorrutuksen. Maku muistuttaa hieman piimäkakkua ja suklaakuorrute on kuin pisteenä iin päälle. Hitunen joulun makua, mutta ei liikaa!Vaikka itsenäisyyspäivästä on jo aikaa, niin laitanpa silti vielä tähän myös itsenäisyyspäiväksi tekemäni karpalokakun ohjeenkin, ku hoksin etton jääny laittamatta, ohje täällä.Nautinnollisia tammikuun pakkaspäiviä kaikille
ja rentouttavaa loppiaista!

28 kommenttia:

 1. Onpas upeat ilotulituskuvat! Ei onnistuis minulla.
  Ei mekään paukutella raketteja, eikä paljoa viitsitä mennä ulos katsomaan muidenkaan paukuttelua. Miehellä on korvavamma, joten kaikkea tuollaista tulee välteltyä. Näkyihän noita tulituksia toki ikkunasta sisällekin.
  Leivoin todella vähän tälle joululle, ihan vaan välttämättömimmät. Yritämme saada kiloja pois, joten eipä tule itellekään houkutuksia, kun kaapit on tyhjänä!
  Oikein ihanaa tätä alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mekin katsottiin kylän raketteja ikkunasta. Täällä vähän samaa, ei oikein kestäs syyä herkkuja, mutta joulu on herkkujen aikaa, tulee sitten syötyä ja tehtyä tämmösiä jälkiruokakakkuja.. Mutta minoon yrittäny "jumpata". :D

   Poista
 2. Hienoja ilotulituskuvia! Minulla on vähän sama juttu noiden yökuvausten kanssa. En enää myöhään jaksa lähteä ulos harjoittelemaan kameran kanssa, kun sänky vetää niin tehokkaasti puoleensa.
  Herkullisen näköinen kakku. Tykkään tuollaisista mausteisista ja mehukkaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sama vika tosiaan täälläkin. Kyllä se sänky vetää puoleensa jo illalla, kun silimä alkaa luppasemaan, kuin se että lähtis yöhön harjoittelemaan.

   Poista
 3. Onpa jännä kakku, piparitaikinaa tulee! Minä just heitin ison kimpaleen pois kun kukaan ei jaksanut enää leipoa. Hienoja ilotulituskuvia! Kunnat voisivat järjestää aina kunnon ilotulituksen ja muut ampumiset voisi kieltää lailla. Minun toive :) Hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon karpalokakkuunkin kaulitaan piparkakkutaikinapohja. Minen raskinu heittää pois ja kun ei tule piparkakkuja muutenkaan syötyä. Se olis muuten hyvä. Varsinkin kun mitä sain lukea.. oliko se Betweenin postauksesta kun raketteja paukuteltiin niin mahoton ettei sitä määrää voi kuvitella kun siitä tulee jo ihan haittojakin. Täällä se ei ole vielä ongelma ja nyt vielä vähemmän ampuvat viime vuosiin verrattuna. Uudenvuoden päivänä sitten on kauhiat määrät roskaa ympäriinsä, nyt ei ollu. Paikallisessa laskettelukeskuksessa järjestetään aina ammattilaisten tekemä ilotulitus, silti siellä ihmiset keskellä ammutaan raketteja, mikä on aika vaarallista myös.

   Poista
 4. Onnistuneita ilotulistuskuvia, kuin kukkakimppuja olisi singottu yötaivaalle.

  VastaaPoista
 5. Hienot ilotulituskuvat! Joku meren elävä tuli jostain mieleen.
  Voi että teillä herkutellen on aloitettu vuosi. Tekis mieli, mutta kun muille ei maistu niin jäis mun syötäväks. Jos sitten kokeilis kun tulee vieraita.
  Meillä ei jää piparitaikinaa koskaan yli, Se kyllä maistuu, raakana ja paistettunakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni se oli tuo toiseksi viimeinen, vihreä raketti, josta minullekin tuli mieleen meduusa. Meillon vielä pipareitaki jälellä, muutama syötiin glögin kanssa.

   Poista
 6. Mahtavat ilotulituskuvat!
  Täytyis varmaan itsekin joskus kokeilla. Revontulia yritin kuvata syksyllä, tosi kehnoin tuloksin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, se ei ole kovin vaikeaa, pitkä valoitusaika on tärkeää ja apuna voi käyttää jalustaa. Revontulia on harjoiteltu eräänki kerran täälä, en ole vielä onnistunut. Haasteellista löytää oikeat asetukset kamerasta.

   Poista
 7. Kiitos paljon seita, sussi ja kosotäti! :)

  VastaaPoista
 8. Hienot rakettikuvat. Näitkö itse mitään livenä, kun kurkit kameran linssin läpi... heh.
  Ja kakku näyttää herkulliselta, maistuis varmaan minullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaista on kun linssin läpi kattoo. Kyllä siinä kerkiää taivaallekin täyhyillä. Kamera hoitaa homman kun nappia vain painaa. Asettelua toki jonkun verran.

   Poista
 9. Oi, siälä oliki oikee kunnon tulitukset ja hyvät kuvat niistä sait. Muutaman kerran oon yrittäny revontulia kuvata, torella surkein tuloksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattilaisten tekemä ilotulitus oli ihan hieno! Tanner tömisi.

   Poista
 10. Hienoja ilotulituksia teillä, paljon hienompia kuin meillä päin! Me kerrankin olimme ostaneet ilotulituksia, harmi vaan että ne olivat sellaisia laihialaisia, muutama säälittävä pieru kohosi parin metrin korkeuteen.

  Minäkin tein tuota karpalokakkua jouluna, se oli tosi hyvää :P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kirpakasta karpalosta pitää.. Tykkäsin enemmän taatelikakusta, se oli herkkua! Nyt enää muisto vain.

   Poista
 11. Aivan mahottoman hyviä ilotulituskuvia. Itse en osaa kuvata, tulee vain suttua.
  Melkoinen monitaitaja olet, kun tuommoiset leivonnaisetkin hyppysissä syntyvät.
  Rapsakka pakkasloppiasita sinne päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon aimarii! :) Täällä on pakkasta nyt loppiaisena -32. Paikoin enemmänkin. Toinen mittari näyttää -34.

   Poista
 12. Kyllä oli komeat kuvat ilotulituksista! Oliko Sinulla jalusta mukana? Hienosti näkyy tuuli kuvissa! Revontulia yritin kanssa syksyllä kuvata, opettelua vielä ja jalustan aion hankkia, hailut kuvat, harjoittelu jatkuu!

  Mukavaa vuodenjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli juu jalusta. Joten kuten onnistuu myös ilman jalustaa, pitkä valoitusaika on hyväksi. Revontulikuvaukset täälläkin mennyt vielä harjoitteluksi.

   Poista
 13. Komeat kuvat ilotulituksesta!!!!
  Hyvänkuuloinen taateli-piparkakkutaikinakakku :) Tähteiden käyttö kunniaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ehdottomasti kannattaa hyödyntää tähteetkin, ei niitä raski nakata pois ja nykypäivänä nakataan ruokaa niin paljon pois.

   Poista
 14. Hienot kuvat! En ole mikään ilotulitteiden suurin ystävä, mutta kuvissa niitä katselee mielellään.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥