pelaguu.blogspot.com

torstai 4. kesäkuuta 2015

Kesän aloitus..

Tuntuu, että jotain pitäisi kirjottaa, siltikään ei ole oikein fiilistä kirjottaa, ei ole ollut pitkään aikaan, kuten ehkä olette saattanut huomata pitkästä blogitauosta. No, olenhan kuitenkin jonkin verran käynyt lukemassa muiden blogeja, mutta viime päivinä, viikkoina, ei ole juurikaan tapahtunut mitään sellaista mistä voisin blogiin kirjoittaa.

Kesäkuun alku on ollut hyvin tuulinen. Venla-myrsky riepotteli meitä viimeksi toissapäivänä. Onneksi säästyimme isommilta vahingoilta. Mennyt kevät- ja kevättalvi olivat hyvinkin tuulisia, puuskaisia jopa.


»Kesäkuussa kesä tulee, tuulkoon vaikka mistä» sanottiin Pohjois-Savossa. Kesäkuussa ruoho on maassa, lehdet puussa ja niityt kukkaloistossa. Hyönteiset, varsinkin muurahaiset, liikkuvat vilkkaasti ja hyttyset käyvät Etelä-Suomessa kiusallisiksi.
- Fb Suomen Usko 

Täällä ei vielä kovasti puutarhassa viherrä. Olen tutkaillut viime vuoden istutuksia, aika heikosti näyttävät nousevan.. Etupihan sipulikukkaistutuksissa ei ole toivoakaan, jotain pientä vihreää siellä on, mutta myyrien jäliltä melko heikkoa.. Takapihalla jokunen tulppaaniin nuppu odottaa kuitenkin onnekseni aukeamista. Mietin tuossa kun eilen iltasella luin muita blogeja, että kun on näitä aikaisia ja myöhäisiä lajikkeita, niin on vain niin kovin viisaita nuo tulput, ajatella, että osaavat nousta sieltä eri aikoja ja kaikki näyttävät maahan istutettaessa lähes samanlaisilta kukkasipuleilta. :) Minullakin on nyt ilmeisesti aikaisia lajikkeita nousemassa, muistas että mitä, mutta muutama sieltä on noussut jo vasemmasta takalaidasta, niitä nyt odotellaan.. Lainauksen muurahaiset, ne sen sijaan meillä ovat ja entistä vilkkaampana kuin viime vuonna ja lisääntyneet ovat ikävästi, mutta sekin hoidetaan pois asianmukaisilla myrkyillä kun ehditään.

Luonto sen sijaan vihertää jo kesäisen ihanasti. Koivun lehti on jo päässyt puoleen siitä koosta mitä se on sitten isona. Nurmikon saisi jo leikata ensimmäistä kertaa.. Rentukat kukkivat luonnossa - haluaisin sitä nyt omallekin pihalle, kun muuta kukkivaa siellä ei tälläkään hetkellä ole. Yksi lämmin paidaton kesäpäiväkin meillä on jo ollut, ihana kesä on siis jo meilläkin! Kesän aloitus on alkanut kuitenkin kylmillä tuulilla, ja epävakaisella sadesäällä, mutta kas, sekin kuuluu kesään! Ja mikä tärkeintä, meillä ei ole enää yhtään lumen ripettä! :)


Kesäkukintaa aloittelee tai paremminkin jatkaa, kaupasta pääsiäisjäminä ostamani narsissit, jotka jo kohta nekin on kuihtumaan päin..
Mutta kylläpäs vain tässäkin oli nyt asiaa, palaan taas myöhemmin
kertomaan lisää ihanasta Lapin kesästä!

Nautinnollista Kesäkuuta kaikille!


18 kommenttia:

 1. Minä yritän saada kesäfiilistä, koska olen kesälomalla. Äsken kävin ulkona ja oli pakko laittaa kevttoppaa päälle. Kova tuuli ja välillä sataa. Kurjaa helleihmiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sieltä varmasti pikkuhiljaa Enkuli löytyy. Onneksi ei meillä ole tarttenu tyytyä kevyttoppaan (onneksi, koputan puuta... enkä siis toivokkaan, että se teijän kylmäaalto tänne hyökyy..) :) Toivotaan, että sielläki lämpiäis! Onneksi meilläki on jo nuo kylmät tuulet vaihtuneet kesäisempiin tuuliin. :)

   Poista
 2. No siellä se talvi kestää pitempään vielä kuin täällä. Kannattasko sitten kasvattaa aina aikasempia lajeja ja vaikka sisällä jo esikasvattaa ruukuissa, vaikka lisävalon kanssa. Tuli mullekin mieleen että pitäisi katsoa syksyllä, että istuttaa aikasempia ja myöhäisempiä lajeja, jotta kukinta kestäisi pitempään.
  Viime keväänä kasvattelin idänliljoja ruukussa, niin kerkisivät tehdä nuput enenkuin sai ulos vietyä niitä.
  Joskus kun käytiin Lapissa, niin joka pihassa kasvoi sitä "Lapinorvokkia" ruukuissa ja ihastuin siihen kovasti. Kai he talvettivat ne kellarissa tms. Täällä oli tosi hankala löytää sitä, kun kyselin.
  Toisaalta teillä pitkä valoisa päivä sitten nopeuttaa kasvua, kunhan vaan lämpiää ilma.
  Toivotaan että sinnekin tulisi kesä lopulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Emilie! Kyllä meillä jo kesä on. Linnut laulaa nytkin niin kesäisesti. Niin, oon varmaan (ei ihan...) ainua piha missä ei nyt juuri kuki tällähetkellä mittään. No kevätvuohenjuuri kukkis kyllä, jos en ois sitä viime vuonna hävittänyt. Mun pihalta puuttuu vaan ne oikeat kasvit, ne oikeat kasvit tähän aikaan kukkiviksi. Tuosta esikasvatuksesta en oo ihan varmaa, tässä ei oo omaa kellaria, pitää kuskata muualle, onnistus... tätä täytyy miettiä ja menikö sitten joku pieleen viime syksyn istutuksissa, kun ei perennaa ainakaan vielä nouse. Jäihän tuo syyslantaki laittamatta..

   Poista
 3. Hieman samalaista pohdintaa minullakin on, mistä kirjoittaisin, enkä tahdo löytää aiheita. Toden totta sinun kesäsi on ehtinyt Koillismaan kesästä ohi.
  Lumenrippeitäkin täältä löytyy, eikä rentukat vielä valtoimenaan kuki, ihan muutamia kukkia vaan.
  Minä tarvitsen vielä kevyttoppaa, oli vain yksi lämmin päivä, viime perjantai.
  Joka tapauksessa nyt on kesä ja oikein hyviä kesäpäiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ei kehtaa ihan tikustakaan keksiä asiaa, mutta eiköhän sitä sitten kun tulput kukkii ja jos retkeilee. Kiitti, onneksi ei ole täälä toppakelit enää.

   Poista
 4. Sitä tuppaa lataamaan kesään niin paljon odotuksia, että pakostakin pettyy. Mietin aamulla, että minulta menee kyllä kesä kokonaan ohi, jos jään niitä lämpimiä päiviä odottamaan.
  Nyt on luonnossa niin upeita vihreän sävyjä, joista iloita. Täällä etelässä havupuut ovat täynnä vaaleanvihreää uutta kasvustoa. Niistä ei tahdo saada silmiään irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu between ja noinhan se juurikin on. Yks lämmin kesäpäivä ehdin jo miettiä että jos ei tuulis olisi aika tukalan lämmin. Ei niitä helteitä ootella, nautitaan tästä hetkestä. :)

   Poista
 5. Vielä on ollut tuulista ja sateista ainakin Pohjois-Karjalassa. Eilinen tuuli riepotteli kaikkea mahdollista, meillä puutarhassa tuuli kaatoi mm. ruusuportin. Kiva kuulla pohjoisen uutisia blogisi kautta.

  VastaaPoista
 6. Kylmää ja tuulista on tainnut riittää kaikille. Täällä Savossakin on ollut vain yksi päivä jolloin lämpö on noussut yli 20 asteen. Mutta niinkuin tuolla tekstissäsi oli, kesäkuussa kesä tulee. Jos jotain hyvää viileydestä, niin kukinnat kestävät kauemmin. Huolestuttavaa on, kun säätiedotus lupasi pohjoiseen hallaa. Miten käy metsämarjojen kukinnan?

  VastaaPoista
 7. Viileä sää hidastaa kasvua, mutta varmasti vielä kaikki lähtee komeaan kasvuun.

  VastaaPoista
 8. Kiitos teille muillekki. En muista oliko meillä ihan niin lämmin että 20, taispa se olla. Jossain oli vasta Ylellä tai lappilaisessa maakunta lehessä näistä tuulista ym. että tulee sillon tällön, kutsuttiin joiksikin turbulensseiksi, ne tulevat siitä kun maasta tuleva lämpö nousee ylös ja kohtaa ilman.. Totta, viileä sää hidastaa kasvua, ja lumetkin lähti niin myöhään takapihalla että eipä tuolta vielä mitään ehi vielä noussaakaan, että saattaa vielä jotain mukavia yllätyksiäkin tupsahtaa. Viileitä öitä on ollut nyt muutamia, viime yönä +2. Saa nähä miten marjojen käy. En ole hoksannu vielä kyllä kukkia..

  VastaaPoista
 9. Eipä meillä täällä etelämmässä ole paljoa hurraamista säiden suhteen. Todella kylmä, tuulinen ja sateinen on ollut kevät ja tämä kesäkuukin. Ei tarvi vieläkään kesävaatteita kaivaa kaapista...
  Kukat sentään nousevat innokkaasti maasta ja osa jo kukkii kovalla vauhdilla. Tarkenis ja ehtis vaan nauttia niistä. Toivotaan lämpimämpää säätä niin teille kuin meillekin!

  VastaaPoista
 10. Kovin on kylmää ja tuulista ollut meilläkin, ulkona ei ole tarvinnut olla ilman takkia, tai siis mieluusti olisin ollut mutta ei tarkene. Ehkäpä se pikkuhiljaa alkaa lämpiämään, tuo sää:)

  VastaaPoista
 11. Taukoa on aina hyvä pitää. Mutta tulehan takaisin sitten :)
  Mukavaa vaikkakin kylmää kesän aloitusta.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥