pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kevään touhuja..

Kevään tulo on antanut odottaa vielä itseään.. Lumet pysyvät sinnikkäästi maassa, mutta annettiin lapion heilua ja hieman avitettiin, tai no mieshän sen pienestä pyynnöstä teki, ;).. lumien lähtöä.

Yöpakkasia on ollut vielä jonkin verran ja toukokuukin nyt muistetaan varmasti sen teräshangista. Yritin vertailla viime vuoden ja tämän vuoden keväitä keskenään.. Ovathan nuo aivan erilaiset. Viime vuonna kevät tuntui tulevan aikaisemmin kuin tänä vuonna. Silti, paikallislehden haastatteleman meterologin mukaan terminen kevät on tullut lämpötilojen mukaan tänä vuonna aikaisin. Meteorologin mukaan se on alkanut jo maaliskuun lopussa eli kaksi viikkoa normaalia aikaisemmin, kesään tulo sen sijaan viivästyy paksun lumipeitteen ansiosta. Ja olenkin ollut itsekin vähän samaa mieltä, että kun kesä tulee tänä vuonna myöhässä, se jää meillä valitettavan lyhyeksi, pari hassua kuukautta ja on jo syksy. Viime vuonna kevät alkoi virallisesti 16.huhtikuuta.  Kasvukausi ei pääse siis alkamaan kunnolla. Yöpakkaset ja runsaat lumisateet pitävät lumipeitteen pitkään maassa. Mutta meijän täytyyki nauttia niistä vähäisistäkin kesäpäivistä entistä voimakkaammin! Kurkkaa täältä tuo viime vuoden pohdinta ja vertaa tähän kevääseen!

Olen nähnyt sosiaalisessamediassa ihastuttavia kukkakuvia puutarhamyymälöiden kasvihuoneilta, pohdinkin, että nyt olisi ihana olla sellaisessa paikassa töissä. Kun omaan pihaan ei voi oikein kukkia vielä laittaa, niin se voisi ehkä vähän lievittää tätä.. tuskaa.. Tai sitten ehkä ei. :) Tästä päästäänkin siihen kun parina aiemmapana keväänä olen saanut ostaa torilta toukokuun puolen välin huitteilla kesäkukat ulos.. Nyt ei siis vielä puhettakaan, tai että vois semmosta etes ajatella, että vielä vois laittaa kesäkukkia. Sen vuoksi ja myös siitä suivauneena kun myyrät (tai jänikset?!) nakersi minun vihertävät sipulinalut, laitoin töpinöitä rattaisiin ja suuntasin ulos rapsuttelemaan ja puhistelemaan pihaa siltä osin kuin nyt jo pystyy. Rapsuttelin, siivoilin syksyä pois ja ostin takapihalle pikkupakkasiakin kestäviä Tete a tete -narsisseja, kun onnistuin kuivettamaan pääsiäisenä ostamani narsissit sisälle, vielä silloin ei ihan uskaltanut viedä niitäkään ulos. Kaveriksi niille mietin helmililjoja, mutta niitä kun ei harmillisesti meiltäpäin taho saaha, mutta menevät nuo varmasti noinkin. Ens'syksyn hankintalistalla taitaakin olla helmililjojen sipuleita ja tarhakylmänkukkaa. Olen nähnyt niistä kuvia jo viime vuonna täällä blogimaailmassa, sen verran, että olen päässyt niihin ihastumaan.  En tosin tiedä sitten miten menestyisivät täällä. Aattelinkin, että me taijetaan nyt olla siinä vaiheessa kun etelässä ollaan joskus aikasemmin kevät-talvella ja laitetaan narskuja ja helmililjoja ulos.. Aattelen, että se vaihe jää meillä kyllä aina pois, lumien sulamista ootellessa siirrymme suoraan kesäkukka ostoksille, sitten kun vain lumet ovat lähteneet, ja yleensä ne tuntus lähtevät rytinällä. Ja sitten kun ei sillä tavalla täällä ole niin niitä kukkiakaan sillon saatavilla.


Takapihalla vihertää jo mukavasti..
Siivottavaakin silti vielä on, odotellaan kuitenki ensin, että lumet lähtee.
Siivoillessani sisällä ja ulkona, istutin etupihan kukkapenkkiin pääsiäisenä ostamani narssissit, kun siellä näytti olevan vielä tilaa. Siinäpä nuo ovat, lähtevät sitten kasvuun tai eivät.. Tarkkaan, eli päivittäin, olen katsellut viime syksynä istuttamieni kukkasipulien innostusta herätä kevääseen. Hitaasti ne sitä tuntuvat tekevän, ja nyt tuntuu, että niitä on sieläki mihin niitä en kyllä sillon syksyllä istuttanu.. ;) myyrien tekosiako?! Tuskin kuitenkaan!! Myös keisarinkruunu pukkaa jo alkuja, ihmeellistä. Odotin kukkasipulien kasvua pikemmin. Toki noissa vihreissä aluissa oli yksi pieni kukan alku, mutta sekin oli syöty parempiin suihin, ennen ku ehin napata siitä kuvaa. Ja ne varmaan olisivatkin lähteneet ellei narketelijat olisi käyneet. Vastaisku niitä vastaan on tehty, laitoin jo penkkiin koivutisleetä, tarkoitus ois vielä laittaa mahd. valkosipulinkynsiä..Maasta se on pienienkin ponnistettava. 
Näistäkin minä vielä odotan tulevan jotain..Sen siitä saa kun lähtee yksin pyörällä huristelemaan kirkolle, ja monen mutkan kautta löytää itsensä yhä uudelleen ja uudelleen, millon äitienpäiväkukkahyllyltä, sipulikukkahyllyltä ja millon jostaki muualta.. Onneksi olinkin yksin liikenteessä ja sain rauhassa miettiä ja valita sopivat äitienpäivänkukat! :) Mukaan tarttui myös siis nämä kuvassa allaolevat. Lidlistä ostin jo aiemmin, monen muun tapaan, 'Roselily Mix' -liljoja ja punatähkänsipuleja ja nyt vielä löysin lähimarketista nuo 'Gabriella' daalian sipulit. Nyt vaan mietin, että mitenkä teen noiden liljojen ja daalioiten kans. Vaativatko esikasvatuksen sisällä? Ruukkuun menevät. Ja sillon ku oli gladiolusta niin ne esikasvatin sisällä. Varmaan täytyy tehä näihinki sama?! Punatähkän voi varmaan suoraan laittaa sitten kesempänä maahan.
Sisällä odottaa koulintaa kehäkukkien hujopit. Aiemmat koulinnat eivät onnistuneet. Tai koulinnat joo onnistu, mutta nuukahtivat vaikka oli kastelu. Pioniunikot ja neilikat ovat itäneet vasta vain pienesti. 
Sisällekin ostin keltaisia krysantteemeja, nekin voi laittaa sitten kesempänä ulos, jos onnistun säilyttämään sen vielä hengissä. Sittenpä kattelinkin ikkunalaudalla keltaisenaan komeilevia krysantteemeja ja taivastelin likaisia ikkunoitani, sekin homma ois eessä, kun lupaili niin kauniita poutapäiviä.. Täytys vaan saada uudet kesäverhot, jostain.. Kun nyt tosiaan lupasi jo sääennuste meillekin lämpimäämpää ja lämmintä onkin jo ollut ja aurinko on paistellut päivästä toiseen täydeltä terältään, mutta kylläpä se ennustettu vesisadekin saa sieltä tulla, sulattamaan loppuja lumia. Loppuja lumia!! Jee! Ehkäpä se kevät tulee tosiaan meillekin, vain ehkä vähän "totuttua" hitaammin. Niin, sepäs se onkin, että mihin sitä ittensä totuttaa, puutarhahiireksi. ;)

Mutta kun kevät alkaa tästä nyt ilmojen lämpiämisen myötä kohisten tulla, niin 
eiköhän se ole aivan kohta tosiaan täälläkin! Sitä ei tiiä kuinka äkkiä se sulattaakaan nuo lumet. Ja joka vuosihan se on nämä samat tuskastelut, oli sitä lunta sitten kuinka paljon hyvänsä.Keväistä loppuviikkoa kaikille!

19 kommenttia:

 1. On se tää Suomi pitkä maa. Minäkin olen kärsinyt (täällä keskivaiheilla maata) kun muualla kukkii kaikki niin ihanasti ja vielä radiossa sanotaan, jotta ihan kohta tuomet kukkii ja pihlajat. Täällä ei näy vielä lehtiäkään. Grr. Mutta nyt on ollut muutanaan päivänä jo lämmintä ja levittelin minäkin viimesen lumikasan pois. No teillä näyttää sitäkin olevan vielä paljon.
  Kyllä pitäisi olla viherhuone tai muu sellainen talon vierellä, jotta pääsisi puuhastelemaan sinne, kun mieli tekee.
  Minä olen laittanut liljat, daaliat ja gladioluxet esikasvatukseen jo aikoja sitten. Viime vuonna liian aikaisin, nyt vähän myöhemmin. Punatähkiä en ole kasvattanut, mut luulis ettei nekään pahastu jos laittaa multaan jo.
  Valon puutteessa ne taimet hujahtaa noin, samanlaisia on kehäkukan taimenruipeloita mullakin. Kylvän nyt niitä uloskin, kun lämpisi ilma. Toivottavasti teilläkin lumet sulaa hujahtaa ja siellähän on sitten valoisampaa, niin kaikki kasvaa nopeammin. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O'ou, sitten olen jo myöhässä. Täytyy laittaa tulevana VK.loppuna nekin kasvamaan. Sielläkin vielä lunta!! Huh. Aattelin että siellä sulivat jo.. Et oltas lähestulkoon maailman ainoa kolkka jossa ois lunta.. :D Tuskin tosiaan siis ihan kuitenkaan. Kiitti paljon kannustuksesta ja vinkeistä Emilie! :)

   Poista
 2. Meillä vihertää jonkin verran, mutta alussa ollaan. Jotain pientä kivaa näkee jo. Eniten iloitsen, että ruusuherukka tykkäsi viime talvesta. Se mököttää aina välitalvina. Nyt kukkia on tulossa latvaa myöten ja viime vuonna se kukki surkeasti. Ja Ahvenmaalla kukkii jo kevätesikot. On tämä maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvinkin. Ja vielä pohjoisempana meistä on vielä enempi talvi ku meillä. Huhtikuu oli tosiaan vielä liian aikaista odottaa lumien lähtöä, kun selailin postauksia taaksepäin. Nyt on aika pihatöihin meilläkin. Verrattuna tietysti myös siihen mitä siellä etelässä tosiaan on.. Keväässä ollaan kuitenkin aina jälessä.

   Poista
 3. Ostin Lidlistä noita samoja punatähkiä ja laitoin ne purkkeihin esikasvatukseen. Olen huomannut, että lähtevät paremmin kukkapenkissä kasvamaan, kun ovat saaneet kunnon alun. Samoin daaliat on sisällä purkkehin laitettuna ja ponnistavat jo pieninä taimina. Niistä ehtii ulkona nauttia aiemmin ja pidempään, kun saavat vähän alkua sisällä. Tosin alkaa jo tuskastuttaa kaikki mustat purkit pitkin ikkunalautoja, mutta tällaistahan se on joka kevät. Yhdessä hurauksessa kaikki on taas ohi, joten pitäisi vain yrittää nauttia niistä pienistäkin askelista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika aikaansa kutakin. Jep, noin sen vähän sitten aattelinki. Sipulia purkkiin.

   Poista
 4. Viime vuonna täällä etelässä toukokuu oli tosi lämmin ja sitten kesäkuu niin kylmä, että satoi luntakin. Että on tää Suomen ilmasto vähän tämmöistä hassua :)
  Kauniin daalian olet löytänyt, mun daaliat alkaa muistuttaa heinäseipäiä, pääs vähän venähtämään :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli meilläkin. Toukokuussa jo aikaisin lämmin ja juhannuksena sato lunta.

   Poista
 5. Sä olet jo niin kukkatäpinöissä, ehkä hyvä ollakin, jos meinaa saada kyvöksensä ja taimet kukkimaan, enen syksyä. Minulle on ihan uutta, että kehäkukan taimetkin kasvatat. Toki nyt täällä pohjoisemmassa ollessani jo tajuan, etteivät nekään ehdi kukkia kunnolla ilman taimikasvatusta.
  Ei paineita lumista, sulavat kyllä. Meinasin vielä hiihdelläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtivät kyllä ilman esikasvatustakin, aijoin kokeilla molempia tapoja. Niinpä. Jos kukkia aikoo saada tälle kesää..

   Poista
 6. Olet ainakin hyvin valmistautunut. Ja sieltä ne yrittävät jo keisarinkruunut puskea maasta vaikka lunta on vieressä paksu kerros. Kasvun voimaa ja kevään ihmettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy olla. Kukkaloistoa ei voita mikään. En kestä jos olisi vaan pelkkää vihreää tai ei yhtään mitään. Aina on oltava ainakin kesäkukkia! :)

   Poista
 7. Tsemppiä sinne! Meillä on nyt melko hyvin sulanut kun kärrättiin sen 10 kärryllistä lunta ojaan ja kolasin tontin rajoja kohti. Muuten sitä vielä olisi ihan liiiian paljon.
  Mulla dahliat on ruukuissa esikasvatuksessa ja yksi roilotti pitkää vartta kunnes keksin katkaista sen ja nyt hienosti näyttää pukkaavaan uutta haaraa.
  Mulla on menestynyt loistavasti tarhakylmänkukka, se on yksi mun lemppareitani.

  VastaaPoista
 8. Eiköhän lumet pian lähde sieltäkin. Kivasti sinulla on jo kukka-asiat aluillaan!

  VastaaPoista
 9. Kiitti Mari L ja sussi. Latvomisesta taidetaan olla kai kahta mieltä... En oo varma. Mutta niin teen, sipulin istutusta tiedossa. Ja hankin kyllä tarhakylmänkukan, on niin kaunis! Ja varmasti myös sitten yks lemppareistani

  VastaaPoista
 10. Vaikka onkin vielä vähän lunta niin hyvin keväiseltä siellä alkaa jo näyttämään! Ihanat kukkaostokset teit. Minä en ole koskaan käynyt lapissa, kiinnostaisi kovin.

  VastaaPoista
 11. Onneksi ostit myös tuollaisen auringon sisälle:)

  VastaaPoista
 12. Kiitti SH ja Pioni! Tervetuloa käymään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis tervetuloa käymään Lapissa siis SH! :) Ruska aikaan syksyllä suosittelen käymään, jos kiinnostaa sellainen. Lapin yötön yö kannattaa myös kokea.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥