pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Lintuja ja voimalaitoksia

Kun ei edelleenkään ole mitään asiaa tuonne ulos pihatöihin; tosin, sain viikonloppuna rapsuteltua ja siivottua kuitenkin jo etupihaa, sivupihalla on vielä lunta takapihasta puhumattakaan.. hmm, taidan laittaa tulpuksia ens syksynä etupihan puolellekin ja krookuksia on pakko saada!!, kun sieltä sulaa ensin, mun tulppukset ovat siis vielä onnellisesti lumien alla.. odottaa heräävää kevättä!! :)

Niin, jatketaan lintuteemalla ja luonnossa retkeilyllä. Toivottavasti, tuo edellinen postaus, jollain tapaa sykähdytti. Ilta-aurinko ainakin omasta mielestä on valtavan kaunis ja tuo lempeän valon myös kuviin. Nyt vaan oltiin liikenteessä päiväsaikaan ja tästä meiltä noin 90 km, ei aivan kohti suoraa etelään, vaan mutkien kautta ensin länteen ja sit kohti etelää n. 27 km.

Tehtiin perjantaina vapun tienoilla autoiluretki, meille vielä silloin tutkimattomiin seutuihin, Luusua - Juujärvi - Pirttikoski. Kaksi ensimmäistä sijaitsevat Kemijärvellä ja viimeinen Rovaniemen puolella. Ja jotta auto käynnistyy, täytyy siihen olla jokin kipinä ja tälläkin kertaa se oli, eivät ainoastaan nuo linnut vaan meidän.. monista harrastuksistamme yksi parhaus, geokätköily.

Päivä oli hyvin lämmin. Kotoa aamulla lähtiissä tuuli oli hyvin hyinen ja yöpakkasta oli ollut, varustauduin lämpimästi. Turhaa oli. Koska täällä ei ollut tainnut sitten sitä lunta nakatakaan minkä se meillä oli pari yötä tästä sitten tehnyt. Aurinko lämmitti melko lämpimästi kokopäivän.

Ei tarvitse siis kovin pitkästi mennä, reilun tunnin ajomatkan päästä meiltä, kevät on mielestäni paljon edempänä kuin meillä. Toki lunta löytyy mutta vähemmän. Pitkin Kemijoen vartta lasketeltiin menemään, tietä pitkin kylläkin ja pysähdyttiin välillä evästauolle Kemijoen varteen. Kemijoki on Suomen pisin joki ja sen varrella on paljon sivujokia, sekä vesivoimaloita, joissa pysähdyimme kahdessa, Seitakorvassa ja Pirttikoskella.

Evästauolle pysähdyimme Luusuan kylässä. Läheisellä pikkulammen poukamalla, johon Kemijokikin laskee, uiskenteli sorsia, telkkiä ja yksinäinen joutsen. Autosta ikkuna auki ja kuvaamaan, pikku sorsat lehahtivat lentoon, kun astui jalan kuvaamaan heitä, kovan rääkynän säestyksellä.

Telkkäpariskunta ja joutsen

Telkkäpariskunta

Telkkäpariskunta lennossa

Kemijokea Reinikansaaressa Ulkuniemen kylällä


 Tältä Reinikansaaressa Ulkuniemen kylällä olevalta harjulta avautuu kaunis näkymä eteläiselle Kemijärvelle. Hyvällä ilmalla on mahdollisuus nähdä aina Kemijokisuulle asti.Matka jatkui kohti Seitakorvan voimalaitosta. Ennen voimalaitosrakentamista Kemijoki oli yksi Euroopan tuottoisimmista lohijoista. Lohisaalis tuolloin oli vuosittain jopa 160 tonnia. Lohenkalastus keskittyi joen alajuoksulle, mutta tulonlähteenä lohenkalastuksella oli merkitystä Kemijärven yläpuoliselle jokiosuudelle saakka. Nyt käydäänkin hyvin kiivasta keskustelua lohen takaisin nostamisesta Kemijokeen, jonka padot estävät.


Turbiini. Turbiinilla muutetaan veden liike-energia sähkövirraksi. Edessä vanhan myllyn myllykivi.

Pirttikosken voimalaitos.
5 kommenttia:

 1. Hienot kuvat :)
  Missä on Pirttikosken voimalaitos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirttikoskella. :) Rovaniemeltä n. 60km itään päin. Se on Kemijoki oy.n voimalaitos.

   Poista
 2. Hienoja kuvia, olen myös matkoillani pohjoiseen kierrellyt voimalaitoksilla.Tutuille näytti kuvat.
  Kyllä siellä teilläkin päin alkaa lumet sulaa,kiva.Hyvää kevään jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Sinun blogissasi on hienoja kuvia! Kiva, kun liityit lukijakseni!

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥