pelaguu.blogspot.com

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Saha ja Tuurakoski

Kävimme sunnuntai ajelulla kotikuntamme yhdestä vireimmistä kylistä, Kursussa. Kursussa pysähdyimme Tuurakoskelle Kemijoen rantaan tutkailemaan vanhaa käytöstä jo poistettua sahaa sen vanhoine muistojakin herättävine rakennuksineen. Toisaalta herättää paljon kysymyksiä tälläinen paikka, jossa ensi kertaa nyt kävin. Rakennukset henkivät mennyttä aikaa ja niissä on niin monta tarinaa.

Saha on perustettu alueelle 1940-luvun alkupuolella ja  se on ollut aivan vast'ikää vielä käytössä. Alueella on viimeisinpä toiminut Nordic Redwood yhtiö, joka on tuottanut puutavaraa. Tarkkaa vuotta en tiedä milloin sahalla loppui täysin toiminta, mutta 2000 luvulla Nordic Redwood on vielä toiminut. Sahalla on melko värikäs historia, ja siinä on ehtinyt toimia niin vesivoimalaa kuin sahalaitostakin. Tänä toiminta-aikana saha-alueella on huomattu myös merkittävä maaperän saastuminen. Vahingoilta ei ole siis vältytty. Maaperän tutkiminen ja puhdistustoimenpiteitä ollaan ilmeisesti ryhtymässä tekemään aivan näinä vuosina, mikä tarkoittanee vanhan saharakennuksen purkamista pois sijoiltaan.

Tuurakosken ylittää silta. Sillan toisella puolen on kaksi taloa ja toisella rannalla saha.
 Sillalla on kuuleman mukaan monta tarinaa, tässä niistä ainakin yksi;

Silta piti purkaa 60-luvulla, mutta sillan kupeessa asustava Lempi-rouva ei suostunut purkuaikeisiin. Sen sijaan Lempi päätti ostaa sillan omakseen ja hän huollatti sillan parempaan uskoon. Syy sillan ostoon oli kuulemien mukaan se, ettei Lempi suostunut vaihtamaan hyväksi havaitsemiaan kulkureittejä.
(Lähde: Kyläläisten perimätieto)

Lähde: Geocaching.com


Tuurakosken rannoilla. Koira uhkarohkeili jäälauttojen reunalla.
Saharakennuksia.

Sillan alla jääkerrokseen oli tullut koloja, joista pulppusi kosken kuohut.Saharakennuksia sillalta kuvattuna.

Vilkku. Sillalta kalastelleella onkimiehellä on jäänyt onkiviehe sähkölinjaan roikkumaan kosken yläpuolelle. Mieheni mukaan viehe eli vilkku on ollut hyvin kauan jo siellä, koska se oli niin paljon tummunut, sen mitä siitä silmämääräisesti erotti.
Rapakelit on tätä päivää.Kuvat saharakennuksista
Mikähän tämä voisi olla?Pois tullessa näimme tienlaidassa ukkometson. Se oli kovin pörheänä ja päkytti menemään tien yli, tilanne oli hyvin nopeasti ohi ja kuvaajan piti pitää kiirettä. Harvemmin näkee ukkometsoja, koppeloita eli naaras puoleisia metsoja sitäkin enemmän.


Hyvää alkanutta vappuviikkoa!

10 kommenttia:

 1. Idyllisiä kuvia. Lumet sulaa kohisten sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kumpa sulaiskin, hitaasti se sen tekee. Ollaan paljon myöhemmässä kuin viime vuonna tähän aikaan, jos muualla ollaan aikasessa täällä ollaan myöhäsessä.

   Poista
 2. Komea metso, hyvä että ehdit kuvata. Tulee se kevät sinnekin. Mukavaa vapun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Auton ikkunan läpi pika pikaa räppäsin! :D Auton tuulilasissa menee vielä sellaisia lämpöjuovia...

   Poista
 3. Onpa sellasia paikkoja joista ei ole monikaan kuullut mitään. Niitä on noita lopetettuja yrityksiä monessa paikassa. Aika pelottavia kuohuja. Näyttää nyt ilma viilenevän täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin niitä on. Ja vielä tässä lamasuomen tilanteissa näitä lopettavia yrityksiä tulee vain kokoajan enemmän ja enemmän. Tälläiset vanhat paikat alkavat ajanoloon rapistua.. karulta tuntui kävellä alueella. Ja kuinka paljon onkaan ollut "ennen vanhaa" vielä toimintaa!! Tuntuu uskomattomalta. No ei nämä kuohut niin suuret olleet, ajattelin vain että mitenhän tässä koskenkuohujen vieressä voi asua, kun se kuluu sisälle asti kokoajan, sama asia varmaan kuin junaradan vieressä asuminen, mutta kun ei ole koskaan asunut, niin kaikkeen varmaan tottuisi ja kasvaisi. Näyttää vapuksi tulevan hyytävät säät! Se siitä pyöräilykauden avaamisesta, lunta jo viskoo, ei se kesää ainakaan täällä meinaa jaksaa tehä..

   Poista
 4. Mielenkiintoinen tarina ja kuvat. Onko Kursussa muuten Kursun leipomolla myymälää. Kursulaista tulee aina ostettua kun siellä tai Kuusamossa on käyntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ei ole myymälää, ainoastaan leipomo, leivät matkaavat aina ruokakaupoihin.

   Poista
 5. Kylläpä oli komeita rakennuksia ja mahtava koski. Surullista että rakennukset joutuvat nyt olla tyhjillään ja vähitellen ränsistyvät. Entisaikaan tuossa paikassa olisi ollut kunnon tukkimiehen romantiikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Omalla karulla komeudellaan, vaan vieläkö ovat kauaa jos on jo purkusuunnitelmat käynnisdä. On myös aina ikävää kun vanhoja käytöstä poistettuja rakennuksia turmellaan, osasta oli rikottu ikkunoita.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥