pelaguu.blogspot.com

perjantai 22. kesäkuuta 2018

Hyvää juhannusta!

Eilen kun tulin reissusta, mieheni tekemä saunavasta odotti oven pielessä tämän päivän juhannussaunaa ja sen saunojia.


Miten teillä vietetään juhannusta? Kuuluuko siihen jotain perinteitä? Kuuluuko siihen juhannussauna ja pitääkö saunan olla puhdas ja pesty juhannukseksi? Teettekö juhannussiivouksen?

Täällä on perinteenä tuoda koivut oven tai terassinpieleen. Tehdä vasta ja saunoa puhtaassa saunassa. Kokkoakin poltetaan, mutta harvemminpa varmaan enää kuitenkaan yksityisissä kodeissa. Ja syödään hyvin. Hyvää juhannusta!

26 kommenttia:

 1. Meillä ei oikeastaan mitenkään vietetä juhannusta! Silloin kun lapset olivat pieniä, käytiin muutaman kerran jossain juhannusjuhlissa katsomassa kokkoa. Syödään hyvin, mutta niin me aina! Nuorena kävin kerran Ounasvaaralla kuuntelemassa Kirkaa, huonoja biisejä ja laulajakin käyttäytyi ikävästi l. karkasi lavalta! Kerran olin Posiolla, mutta ei sekään reissu mennyt ihan putkeen. Saunomisesta en oikein välitä ja uiminen luonnonvesissä ei oo mun juttu myöskään. Parasta on ollut viimeiset 18 vuotta, että kesäloma alkanut juhannuksesta!! Siinä on juhlaa kerrakseen! Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 2. Meillä juhannus kuluu yleensä töissä, mutta perjantain yritän pitää vapaana. Kyllä juhannukseen kuuluu sauna, vasta, hyvä ruoka ja herkut, kuten raparperipiirakka. Kerään usein luonnonkukkia maljakkoon ja juhannusruusuja myös. Työpaikalla laitetaan juhannuskoivut talojen portaiden pieleen ja lippu salkoon. Harmi, kun tänä(kin) juhannuksena on niin sateinen sää. Hyvää juhannusta siltikin!

  VastaaPoista
 3. Meillä menee juhannus ihan kotona ilman mitään erikoista. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oikeastaan minäkään en perusta juhannuksesta, mutta tulipahan syötyä hyvin ja pesin saunaan ja siivosin. Nurmikonkin leikkasin kun ehti kasvaa vielä pitkäksi. Illalla jos kävis kattomassa kokkoa tunturissa.

   Poista
 4. Ihanaa juhannusta sinnekin teidän väelle!
  Juhannusperinteisiin kuului kodin siivous ja lattian pesu mäntysuovalla, vaikkei hirsitalossa asutakaan. Saunavastat kuuluu asiaan tietysti. Ei olla enää vuosiin tuotu koivuja porraspieleen kun niitä kasvaa miutenkin ihan pihassa. Kotona ennen oli semmoinen tapa. Nyt tein pihalle pari asetelmaa koivunoksista ämpäreihin, ajaa saman asian. Koivu kuuluu suomalaiseen juhannukseen. Nyt on harmillista kun tuulee kovaa, ei pääse järvelle soutelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Ei mekään tuoda koivuja portinpieliin, koivunoksat ajaa saman asian. Niin on ikävä sää. Kiitos!

   Poista
 5. Hyvää juhannusta!
  Tällä säällä meillä katsellaan ulos ikkunasta, lämmitellään sauna ja nostetaan lippu salkoon :) Huomenna grillataan mökillä vanhempien, veljen perheen ja lasten kanssa, jos sää sallii.

  VastaaPoista
 6. Mukava "kukkayllätys" mieheltäsi.
  Meillä koti siivotaan aina viikonlopuksi, niin myös näin juhannuksena. Yleensä olemme valmistaneet jotain hyvää ruokaa ja syöneet sitä isommalla porukalla pihamaalla, jos sää vain on sallinut. Tänä juhannuksena olemme miehen kanssa kaksin ja juhlistamme juhannusta itse savustetulla kalalla ja uusilla perunoilla sekä mansikkakakulla.
  Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
 7. Aika normaalisti ollaan nykyisin. Perheen kesken grillataan. Ei mitään sen kummempia siivouksia.
  Ennen vanhaan lapsena muistan miten ostettiin 7 hengen perheelle yksi limsakori ja sen sisältö jaettiin tasan kaikille, lapset sai yhdet pullot enemmän, kuin aikuiset. Porteiden pieleen tuotiin koivut, sauna lämmitettiin ja kai äiti oli sen pessytkin. Talo siivottiin paremmin ym. Makkaraa ja limsaa, teininä kukkia tyynyn alle, aikuistuttuani kävin joskus lavatansseissa.
  Täällä omassa kodissamme olemme muutaman kerran tuoneet koivuja, tosin ei enää vuosiin.
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 8. Oikein hyvää juhannusta sinullekin!

  Meillä juhannus on levon ja yhdessäolemisen aikaa. Tällä kertaa ollaan miehen ja koiran kanssa kolmisin, mutta käytiin tervehtimässä tytärtä Helsingissä :-)

  VastaaPoista
 9. Meillä juhannukseen kuuluu uudet perunat, pojan savustama lohi ja vasta & sauna! Leppoisaa juhannusta!

  VastaaPoista
 10. Meillä aiva normaali viikonloppu.
  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhan monta pyhää, ei jaksa viettää. :D Kiitos!

   Poista
 11. Ilman muuta vasta kuuluu juhannussaunaan minullakin ja siis saunominen.
  En pidä niin nöpönuukaa, jos sauna tovi sitten pesty, niin kelpaa juhannuksenakin
  Juhannuskoivuja pistän portaan pieleen joskus, nytkin ajattelin, vaan en viitsinyt lähteä hakemaan, satoi kaatamalla.
  Hyvin meni aatto muutenkin ja tänään kuunneltu sadetta.

  VastaaPoista
 12. Me käydään yleensä katsomassa jotain kokkoa. Tänä vuonnakin mentiin juhannustapahtumaan, mutta kokkoa ei poltettukaan kovan tuulen takia. No, tulipahan syötyä vohvelit, ja lapset nukkuivat sillä välin hyvät päiväunet autossa. :) Sen ihmeempiä juhannusperinteitä meillä ei ole. Toki syömme hyvin ja usein myös saunotaan, tosin tänä vuonna saunakin jäi väliin. Luulen, että perinteitä tulisia vaalittua vahvemmin, jos asuisi maalla.

  VastaaPoista
 13. Juhannussauna ja vasta, tottakai. Toinen pysyvä juhannusperinne on juhannusrieska, rikotuista ohraryyneistä piimäpohjaan tehty.
  Lapsuudenkodissani tuotiin aina juhannuskoivut portaiden pieleen.

  VastaaPoista
 14. Kyllä meillä tehdään juhannussiivot. Lauantai on se päivä, kun käydään saunassa. Itse rakastan juhannusta. Ensi vuonna meinaan ottaa siivouspalvelun sen siivouksen meille tekemään, ehtii itse nauttia hieman enemmän.

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥