pelaguu.blogspot.com

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Kaippahanojan putous

Männä viikolla kävimme retkeilemässä läheisellä Kaippahanojan vesiputouksella. Sattumalta kesän aikana törmäsin Suomen vesiputoukset sivustoon, jonka kautta löysin mm. tämän Kaippahanojan vesiputouksen. Sitä ennen en tästäkään paikasta juuri tiennyt. 

" Luonnontilaiset vesiputoukset kuuluvat kauneimpiin nähtävyyksiin, joita Suomen luonto voi matkailijalle tarjota. Erityisesti Pohjois-Suomen, Koillismaan ja Kainuun jylhät metsät ja tunturialueet kätkevät sisäänsä suuria ja pienempiäkin putouksia, joiden kohtaaminen on elämyksenä unohtumaton. Suomen vesiputoukset ovat luontomme helmiä ja maamme kansallisaarteita, joista kaikkien on pidettävä huolta. "

Kaippahanojalle on melko helppo päästä. Se sijaitsee lähellä Sallatunturin laskettelukeskusta. Putouksen luota näkyykin Iso Pyhätunturi ja juuri tämä laskettelukeskuksen tunturi eli Pyhätunturi.

" Kaippahanojan nimetön köngäs on pieni, n. 23 metrinen vesiputous Sallan kunnassa. Putous sijaitsee metsäisessä erämaassa Sallatunturin pohjoispuolella n. 5 kilometriä Sallan keskustasta kaakkoon. Koska putousta ei ole merkitty millään tavoin karttoihin tai maastoon, kävijän on tiedettävä mitä etsiä. "
" Rakenteeltaan Kaippahanojan köngäs on varsin klassinen vesiputous, eli vesi syöksyy kalliojyrkänteen yli lähes pystysuorana seinämänä. Seinämässä oleva kieleke jakaa vesivirran kahtia, joten tavallaan kyseessä on kaksi putousta. Könkään vesimäärä on kohtuullinen, mutta mitään erityisemmin muistettavia piirteitä (kalliomuodostelmia, näköaloja tms.) putoukseen ei liity. Voisikin sanoa, että putous on hieman ilmeetön, mutta siitä huolimatta virkistävän näköinen. "

Pääsemme autolla huono kuntoista vaihtelevaa metsäautotietä noin 200 metrin päähän putouksesta, kohina jo melkein kuuluu. Matkalla ohitamme Ponnolammen, Ponnovaaran ja Pyhäjärven. Jätämme auton, kuten sivustolla neuvotaan moottorikelkkapohjan päähän ja jatkamme siitä kävellen metsän läpi kohti suoraan kohti Kaippahanojaa. Könkään putous kuuluu pitkin ojan vartta jo melkein selvänä jyminänä. 

Tästä se lähtee vesiputousten valloitus!! Kaippahanojassa on vettä hyvin vähän. Ei ole viime päivinä juuri satanut, ajattelen, että on keväällä tultava uudestaan, jospa vesi olisi silloin korkeammalla ja könkään kuohutkin hieman suuremmat.
Kaippahanoja laskee Ponnolampeen.
 Joku oli jättänyt matoongen puuta vasten pystyyn, odottelemaan seuraavaa kalareissua. Meilläkin oli repussamme mukana virvelit kaiken varalta, mutta sopivaa paikkaa heittelyyn ei löytynyt.Maasto on hyvin vaihtelevaa. Ylitämme soitakin, joista sivustolla taidettiin neuvoakin. Kaippahanojan putous YlävirtaanHieman ennen putousta oja haarautuu hieman Retkeilyjoukkomme rohkein retkeilijä.

 Kaippahanojan putous on nyt nähty ensi kertaa. Lähdemme kulkemaan takaisin autolle.
 Paluumatkalla pysähdymme Ponnolammelle virvelöimään. Kalaa ei kuulu.
Ponnolammelta näkyy Pyhätunturit.
Kuuntelemme myös kokoajan että auto on pian lähestymässä. Mutta auto ei koskaan saavu paikalle. Ajattelemme sen olevan Kaippahanojan kosken jyminät, jotka kantavat läpi ikimetsän ja Kaippahanojan ojan mutkien..


 Kiitos tästä matkasta!

Lainaukset suomenvesiputoukset.fi

 ***  ***  ***  *** *** ***
 Vielä lopuksi....

Haluan pahoitella, tämän ja hieman tuon aiemmankin lintutorni postauksen kuvia ja kuvanlaatua.. Osa kuvista onkin ihan hyviä. Mutta vielä tuntuu olevan jotenkin opettelussakin ilmeisesti kuvaaminen.. Tässä voi vaikuttaa mielestäni laskeva ilta-aurinko, monesti myös se, että retkillä ei ole oikein aikaa katsella ja näpsiä monilla säädöillä hyviä kuvia, ehkä pitäisi.... Mutta mukana on myös (kärisimätön mies ja koira... yksin minulla ei ole mahdollisuutta retkeillä... puuttuvan ajokortin vuoksi....)  Näiden kahden retken ansiosta.. - uusi kamera on katselussa. Tälläkin hetkellä minulla on auki muutamia välilehtiä Canonin sekä Nikonin järkkärikameroihin... Olisihan se vähintäänkin oikeudenmukaista, että minultakin löytyis se juuri minulle passeli järkkäri, kun tämä kuvaharrastus on taas elpynyt. Yhteen väliin se oli hieman kuihtunut, mutta bloggauksen myötä olen innostunut harrastuksesta uudestaan ja bloggaaminen ja sen myötä retkeilyt luonnossakin ovat lisääntyneet.. Ja tämä kaikki yhdessä on henkisesti eheyttävää ja mukavaa puuhaa!

Katselin Canoneja käytetyttänä. Mikään huippuvehe sen ei kyllä tarvitsisi olla, mutta mielestäni olisi lookisinta, jos uutta kameraa on hankkimassa pokkarin jälkeen, hankkisin järkkärin, sellaisen perus simppelin. Vinkkejä saa antaa!! Mitä mieltä olette näistä uusista kompaktin kokoisista, eli pokkarin kokoisista, järkkärikameroista? Ovatkohan ihan hyviä? Näin meillä!!! :) Ja onhan se kyllä aikansa elänyt jo tuo pokkari. Mukavaa, jos kuitenkin viihdyit. :)

18 kommenttia:

 1. Oi miten upeat luontokuvat. Kiitos, kun jaoit ne ihailtavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Suomen ja Lapin luonto ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä. On uskomatonta että jotain näin upeita paikkoja löytyy näin läheltä ja ne vain kohisevat lakkaamatta, päivästä toiseen.

   Poista
 2. Hienoja kuvia luontoretkeltä! Itsella on Canon G11, joka taitaa olla pokkarin ja järkkärin välimuoto. Käytän siinä automaattitoimintoja, mutta siinä on mahdollisuus myös manuaalitilaan. Pitäisi opetella käsisäätöä, sillä välillä saan taistella kameran kanssa automaattitarkennuksen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vielä eilisin iltaan asti oli Gigantilla eräs tarjous Nikonista juurikin micro kokoisesta järkkäristä. Nyt vähän harmittaa kun en ostanut.. :/

   Poista
 3. Suomen vesiputoukset-sivustolta saa hyviä retkivinkkejä. Kiitos virtuaalimatkasta Kaippahanojalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, kommentista!

   Poista
  2. Onkos muuten sinulle seita tuttu sivusto? Blogissasi en ole liiemmin kyllä näkynyt postauksia vesiputouksista, mitä noista noin niinkuin yleensä ajattelet, olisi mukava kuulla. :)

   Poista
  3. Könkäitä ja putouksia käyn katsomassa aina kun sopivat matkan varrelle. Olihan minulla toukokuussa varsinainen köngästurnee; Hepoköngäs, Komulanköngäs, Kiutakönkäs. Vesiputoukset-sivuston uutiskirje tulee sähköpostiin, joten saan tiedon jos sivustolle tulee jotain uutta.

   Poista
  4. Kiitos vastauksestasi seita. :) Mulla on varmaan jotain mennyt sitten ohitse. ;)

   Poista
 4. Kivoja luontoretkikuvia! Heti tulee vähän vaihtelua lomailuun kun ottaa itse selvää noista vähemmän tunnetuista paikoista. Virran varrella taisi olla mukavan viileääkin. Söpö vaellushauva :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elmeri! Kommenttisi lämmittää kovin paljon mieltäni. No en tiedä siitä viilentymisestä, koira ainakin viileni, kun oikopäätä juoksi ojaan vilvoittelemaan. Kyllä se on polte retkeillä lisääkin! Kesä on niin lyhyt aika vain.

   Poista
 5. Vautsi mitä kuvia, hienoja ovat, oli kamera mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon sulle emilie! Arvostan kommenttiasi. :) Kuten kaikkien muidenkin.

   Poista
 6. Suomen Vesiputoukset -sivuston ylläpitäjänä oli ilo lukea, että retki Kaippahanojan putoukselle oli onnistunut elämys. Aika paljon rehevämmältä paikka näyttää kuin toukokuussa 2011, jolloin itse tuon kuvasin. Tosin vettäkin oli silloin hieman enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä kommentti yllätti minut iloisesti. :) On jännää että en ole tiennyt ko. paikasta ennen kuin huomasin sen tältä ko. sivustolta. Vaikka tosiaan on kotipaikkakunnan nähtävyys. Tarkoitus on mennä sinne toisellekin putoukselle Naruskalle tässä kesän aikana, kiitos sivuston. :) Nythän on satanut aika vähän, huomasin saman että vettä oli kyllä hieman vähemmän nyt kuin silloin.

   Poista
  2. Joo, kannattaa kyllä ehdottomasti käydä Naruskassa Kullaojan putouksella. Se on ympäristöineen yksi Itä-Suomen kauneimmista vesiputouksista, ainakin mitä itse olen nähnyt. Kuvissa näyttää ehkä pienehköltä, mutta paikan päällä tunnelma on omaa luokkaansa. :) Toivottavasti sataisi edes vähän, jotta sekin saisi lisää vettä.

   Poista
 7. Suomen Vesiputoukset -sivuston ylläpitäjänä oli ilo lukea, että retki Kaippahanojan putoukselle oli onnistunut elämys. Aika rehevämmältä paikka näyttää nyt kuin toukokuussa 2011, jolloin itse tuon kuvasin. Toisaalta vettä oli silloin aika lailla enemmän :)

  VastaaPoista
 8. No niin, tuli sitten lähes sama viesti kahteen kertaan, kun palvelin temppuili lähetettäessä...

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥