pelaguu.blogspot.com

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Aika ostaa, istuttaa ja kylvää..

Kevät. Alkaa multasormienkin sormet syyhyämään kukkapenkkiin, kunhan takatalvesta selvitään. Sillä välin, kun me täällä pohjoisessa odotamme kesän tuloa ja oikein tosissaan pääsee mylläämään, niin on aika ajatella mitä kasveja puutarhaani laittaisin. Juuri nythän on aika tehdä kylvökset tulevaa kesää varten.

Poiminkin muutamia hittituotteita, uutuuksia valikoimastamme Pihakutsuilta. Joita voit tilata ja haaveilla jo tulevasta puutarhakesästä. Olettehan varmaan kuulleetkin, hittituote makeuttajasta Steviasta. Steviaa pääset kasvattamaan nyt ihan itse omalla ikkunalaudalla.

Stevia – makeutta ja kauneutta

Stevia on ruohokasvi, jonka  lehtiuutteesta valmistettujen  stevioliglykosidien käytön EU hyväksyi makeuttajaksi viime vuonna. Rehevän lehdistön ansiosta stevia on myös kaunis koristekasvi. Steviaa voi kasvattaa sekä avomaalla että ruukussa. Se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla normaalissa, läpäisevässä puutarhamullassa tasaisessa kosteudessa. Kasvin voi talvettaa sisätiloissa viileässä ja valoisassa paikassa. www.nettiet.fi

Kuolemattomien yrtti - 'Jiagulan'

Kiinalaiset käyttävät tätä kuulua terveyskasvia lääkinnällisessä tarkoituksessa.
'Gynostemma jiagulan' väitetään alentavan kolesterolia ja korkeaa verenpainetta. Sillä uskotaan olevan myös vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa lisääviä vaikutuksia.
Kasvatus esim. amppelissa, jossa se on kaunis vehreä köynnös tai maassa, jossa se myös talvehtii hyvin. Leviää varsirönsyillä.
Käyttö:Nuoria lehtiä syödään sellaisenaan tai haudutetaan teeksi, sopiva kerta-annos on parikolme lehteä www.tuomiojantarha.fi

Yrteistä kuvastoon on koottu helppoja, valmiita pakettikokonaisuuksia. Stevia ja Kuolemattomien yrtti kuuluvat Erikoisyrttivalikoima -pakettiin ja sen hinta on 25,00 €.

Yrtit tulevat Paloniemen taimistolta, Suonenjoelta, jossa ne on kasvatettu. Alkuperämaa Israel.


Kasvata oma Hilla -maa tai Mesimarja -pensas takapihallasi.
Nyt se on mahdollista! Hillaa - todellakin, ei tarvitse enää nähdä paljoakaan vaivaa saadakseen hillaa helposti pakkaseen. Kaikki marjat ovat kotimaisia ja ne tulevat Peuraniemen taimistolta, Kajaanista.
Hilla vaatii kostean ja happamaan maan kasvaakseen. Satoa saat 2-3 vuoden kuluttua. Pihakutsujen paketissa tulee 6kpl/kenno (10 tainta/m2). Hintaan 37,50 €.
Kannattaa katsoa tarkemmat viljelyohjeet:  http://peuraniementaimitarha.fi/2011/tuotteet/lakka/viljelyohjeet.html

Mesimarja - marjova maanpeitekasvi
Haluatko maiskutella kukkapenkistä herkkuja suuhun? Mesimarjallahan se onnistuu. Ja kuten Peuraniemen taimitarhan nettisivuillakin kehaistaan, on se marjojemme aatelia.

Euroopan hienomakuisimmaksi marjaksi sanotun mesimarjan kesyttämisestä puutarhakasviksi on saatu uusia, rohkaisevia tuloksia. Mesimarjan ihanaa aromikasta makua ei enää tarvitse vain muistella, sillä sen viljelyä voi kokeilla omassa puutarhassaan marjapensaiden tai omenapuiden varjossa kosteutta pidättävässä maassa. www.peuraniemi.fi

Mesimarja tulee 6kpl kennoissa. 33,90 €

Olen jopa muuten minäkin tainnut nähdä täällä meillä lähimetsässä kauniita vaaleanpunaisia kukkia. Ja satuinpas tilata päräyttämään mesimarja -amppelin takapihalle.
Amppelikasvina on kuulemma kiitollinen kasvi ja ilmavassa paikassa ei homeet vaivaa.

 Lisää yrttien käytöstä ja ruoan laitosta uuden uutukaisessa "Kausiherkkuja omasta pihasta" - kirjassa. HUOM! HUOM! Minun kautta saat sen ilman postikuluja, lehtitilauksen yhteydessä. :)
 http://omapiha.info/tilaa/kirja_kausiherkkuja/


Herkullista ja terveellistä syötävää ja kaunista katseltavaa. Tilaa taimet nyt, ja nauti kesällä!
Että, ei muuta kuin trendikasveja kasvattelemaan omalla ikkunalaudalla!

2 kommenttia:

 1. Mesimarjaa minä kans tilailin kokeiluksi. Laitan sitä mansikkapensaiden aluskasvillisuudeksi.
  Hilla ja karpalo tuntuivat olevan vaativampia, niitä en nyt ottanut kokeiluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin tuossa miettimään, että talvehtiiko mesimarja, voiko jättää penkkiin kuten mansikan? Löysin netistä ainakin vastauksen, että voi talvettaa amppelissakin lumen alla. Ilmeisesti selviää, kun kyllähän näitä minusta kasvaa metsässäkin.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥