pelaguu.blogspot.com

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Sallan päivänä

Sallan nimipäivänä 19.7 vietettiin perinteistä ja suosittua Sallapäivän toritapahtumaa, meillä täällä Sallassa. Jo perinteeksi muodostunut toripäivä tapahtumineen, kojuineen ja esityksiin oli 32. laatuaan. Tämän kertaisen Sallapäivän teemana oli kylät ja Sallapäivät alkoivatkin kyläparaatilla. Paraatissa oli mukana ainakin 14 Sallan kylää, ihmisineen ja esityksineen.


Kylät ja kylänihimiset lavan edessä, jonne kyläparaati päättyi.
Sallapäivänä on yleensä melko aurinkoinen ja joskus helteinenkin sää. Nyt heinäkuun helteet olivat vain puhetta.. Taivas oli pilvinen ja sää hyvin syksyisen viileä. Kuten heinäkuu tähän asti on ollut. Mutta se ei haitannut hyvää markkinatunnelmaa, joka keräsi jälleen yhteen entisiä sallalaisia, paluumuuttajia kuin nykyisiäkään yhteen kohtaamaan toisensa ja muistelemaan menneitä.

Sallapäivillä on tapana palkinta maailmalla hyvin menestyneitä urheilijoita, vaikuttajia jne. Tänä vuonna kulttuuripalkinnon sai mm. sanoittaja, lauluntekijä Sallalainen Helge Kokkoniemi. Ennen palkitsemista meiltä kuntalaisilta arvuuteltiin, että tiedetäänkö Anne Mattilan tunnetuksi tekemään viidessä päivässä kultaa myyneen kappaleen "Unihiekkaa" sanoittajaa. Kun arvausta ei kuulunut, juontaja sen sitten kertoi meille ja kunniakirja voitiin antaa. Senhän oli siis sanoittanut Sallalainen Helge Kokkoniemi.

Vanhan "hyvän ajan" tunnelmaa kävimme haistelemassa ja aistimassa vasta avatussa Sallan Sota- ja jälleenrakennusajanmuseon pihapiiriin rakennetussa tervan tuoksuisessa Moivainsokassa. Moivainsokka on ulkonäyttelyalue joka kertoo, Sallan jälleenrakennusajasta sodan runtelemassa Sallassa ent. Märkäjärven kylässä sekä Sallan perinteisistä elinkeinoista, kuten maa- ja porotaloudesta. Moivainsokka sen sijaan tarkoittaa saamenkielellä vaivojen maata. Vaivojen maa viitannee siihen kuinka rankka, pitkä ja kivinen tie Sallan kyläläisillä on ollut jälleenrakentaa Salla taas ns. elävien kirjoihin. Käymisen arvoinen paikka, jos tuut Sallaan, kannattaapi käydä. 

Jälleenrakennusajasta varmasti riittäisi juttua ja sota-ajasta. Olen kasvanut yhdellä Sallan sodan jälkeisellä vastiketilalla. Kun sota päättyi, täysin tuhottu Sallan ent. Märkäjärven kylä oli jälleenrakennettava. Osa jäi rajantaakse Kuolajärven kylään, osa sai vastiketilan. Vastiketila oli pelkkä puutolppa lukuineen metsän keskellä. Vastiketilasta oli rakennettava itselleen ja perheelleen asuintilat. Mukanaan heillä oli lehmä ja pari poroa. Ensi alkuun vastiketilalle rakennettiin saunamökki, jossa saattoi asua useampikin. Ja siitä lähti, tyhjästä, uusi Salla nousuun.

Mainittakoon vielä, että kuvat on otettu kännykkäkameralla, oikea kamera jäi kotiin.

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museolla on myös kievari. Kuva kievarin nurkilta.

Moivainsokan ulkonäyttelyalue.

Vasa-aita ja kämppä.

Vanhoja työkoneita ja kalustoa.

Tervajokivene "hallissaan".


Lue lisää jälleenrakennusajasta:
http://www.lappi.fi/lappi/lapin_lumo/lapin_historiaa

Lue lisää "Unihiekkaa" kappaleen synnystä:
 http://www.elvisry.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=1000&Itemid=199


Unihiekkaa
Olet siinä vierelläin mun
tunnen kosketuksen näin sun
vierelläs on turvallista olla

Autat aina minut uneen
siinä tiedän onnistuneen
uni ei tuu ilman kosketusta..
Sinä annoit kultajyvään
kosketukses uneen syvään
hiljaa silmät uupuneet uneen vaipuu
Herään aamuun uuteen aina
unihiekat haihtuneena
jaksan päivän täänkin ahkeroida

5 kommenttia:

 1. Upea tuo hirsinen museo! Isovanhempani tapasivat Sallassa sodan aikaan, pitäisi joskus itsekin käydä sielläpäin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat hirsiset rakennukset ovat kyllä hienoja. Kievari on sisältäkin hieno. Tervetuloa! :-)

   Poista
 2. Onhan tuota laulua radiossa soitettu, mutta en ole sanoihin aiemmin kiinnittänyt huomiota. Kaunis runo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienot on sanat. Tosin yllätyin itsekin että ne ovat "meikäläisten" käsialaa. En tiennyt aiemmin. Hyvin vähänhän niitä tietysti mainostetaan missään, levyssähän ne toki näkyy.

   Poista
 3. Lämpimät onnittelut Helgelle! T. Serkkutyttö

  VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥