pelaguu.blogspot.com

maanantai 30. toukokuuta 2016

Raajärven kaivos

Kesän retkeilykausi avattiin kun viikonlopun retkellä suunnattiin Kemijärven Raajärvelle, lähelle Misin kylää ja Raajärven jo suljetulle kaivokselle. Sää oli suotuisa ja lämpimän kesäinen. Raajärven kaivoksen löydät ajamalla esimerkiksi Kemijärveltä Rovaniemen suuntaan n. 40 km, josta käännyttään vasemmalle, tienviittoja seuratan, jossa myös opasteet Wanhaan kaivoskylään. Nykyään kaivoksen välittömässä läheisyydessä toimii Wanha kaivoskylä, Ravintola Mainari, muutoin kylä kaivoksen lähettyvillä on hiljainen, melkeinpä aavemaisen tyhjä.. Paikka henkii muistoja, sillä onhan täällä ennen toiminut mm. päiväkoti. Jos työntekijöitä on ollut kaivoksella sen 200, asukkaita on ollut siihen tuplasti päälle, nyt kylän elo on hiljentynyt, paikka pyörii vain matkailijoista. Nytkin kun kävimme siellä paikalla oli muutama muukin turisti. Itse kaivosalueelle on pääsy kielletty ja siinä on puomi, kyltin mukaan siellä toimii Viitasepät, mutta paikka ja alue on hiljainen. Alueella on paljon vanhaa jopa varmasti kaivoksenkin aikaista tavaraa. Vaikuttava paikka.

" Raajärven rautakaivos toimi Kemijärven Misissä 1964–1975. Otanmäki Oy aloitti siellä rautamalmin tuotannon 1959 ja kaivostoiminta päättyi 1967. Kaivostoiminta siirtyi vuonna 1968 Rautaruukki Oy:lle, kun Otanmäki Oy fuusioitiin osaksi Rautaruukki Oy:tä. Kaivos kuului Misin rautamalmialueeseen jolla sijaitsivat myösKärväsvaaran ja Leveäselän rautakaivokset. Misin alueelta louhittiin yhteensä yli 8 miljoonaa tonnia rautamalmia josta saatiin noin 3,5 miljoonaa tonnia rautamalmirikastetta. Raajärven osuus malmintuotannosta oli 6,5 miljoonaa tonnia. Enimmillään Raajärvellä työskenteli yli 200 työntekijää.
Raajärven kaivokselle johti 14 kilometriä pitkä sivurata Misin rautatieasemalta. Rata oli käytössä vuosina 1963–1976. Kun liikenne radalla lopetettiin, pääosa ratapenkereestä muutettiin autotieksi, ja on nykyisin paikallistie numero 19772.
Rautaruukki lakkautti Raajärven kaivoksen 1975. Suurin osa työntekijöistä ja toimihenkilöistä siirtyi Kolariin Rautuvaaran kaivokseen. Raajärvellä sijaitsee kaivostoiminnan jäljiltä veden täyttämä avolouhos joka on aidattu. Veden syvyys louhoksessa on 47 metriä. Myös entinen kaivostorni on säilynyt.
Entinen Raajärven kaivoskylä on nykyisin matkailukäytössä. Kaivoskylä on ollut muun muassa Aki Kaurismäen Ariel-elokuvan ja saksalaisen Stalingrad-elokuvankuvauspaikkana. " - lainaus Wikipedia -sivustolta

Kaivostorni ja kivilouhosta





Kaivoksen lähellä on vanhoja rakennuksia, oletettavammin nekin ovat kuuluneet kaivokselle.








Juna kulkee vielä Misiin, tämä rautatie on Raajärvellä soramontulla,
 jonne kuljetetaan sotilaita harjoituksiin junalla. 



Kevät on edennyt jo meilläkin melko pitkälle, päivässä ehtii tapahtua paljon. Tälläinen hidas ihminen ei taho pysyä perässä, vasta kuukauden alussa meilläkin oli vielä lunta, nyt kukat jo kukkii. Myöhemmin niistä lisää. Hyvää uutta viikkoa ja alkavaa kesäkuuta kaikille!

12 kommenttia:

  1. Kiva postaus. Mukavaa ja myös tärkeää tutustua lähiseudun historiaan. Saattaa löytyä ihan uusia asioita.

    VastaaPoista
  2. Hieno retki teillä,olen myös ajatellut käydä tuolla.Kivien perässä kulkijana tietysti.Onko Rautuvaarassakaan enää tällä hetkellä toimintaa?? Kivaa retki kesää sinulle.

    VastaaPoista
  3. Olipa mielenkiintoisen tuntuinen paikka. Ja kuvauksellinen =). Ihanaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti olisi enempikin kuvauksellinen ollu jos olisi päässyt lähemmäs, mutta puomit estivät ja joka suunnassa oli puustoa edessä.

      Poista
  4. Upea postaus ja paikka on mielenkiintoinen
    Ihanaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  5. Retkeillen aloitat kesäkauden.Tästä Raajärven kaivoksesta en ole kuullut, siis minulle uutta tietoutta.
    Kuvasi puhuvat puolestaan entisestä ajasta. Hyviä retkiä jatkossakin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteistanne ja toivotuksista!

    VastaaPoista
  7. Kommentoin aika myöhään,mutta törmäsin vasta nyt tähän... 60 luvulla vietin paljon aikaa Raajärvellä,isäni hoiti kumppaninsa kanssa avolouhoksen malminajon Julleilla (Euclid) ja huoltoajoja pienemmillä autoilla. Käyn satunnaisesti katsomassa lapsuuteni maisemia,oli tuo oma maailmansa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kävin tutustumassa alueeseen/rakennuksiin ensimmäisen kerran 7v sitten jolloin myös kävin rakennusten sisällä ja mm. kaivostornin katolla. Nyt viikonloppuna kävi uudelleen ja olihan paikat vaan rappeutunu... Silloin tuli iäkäs herra kyselemään millä asioilla liikuttiin, ja kun kerroin olevani kiinnostunut paikan historiasta ja toiminnasta alkoi herra kertoa tarinoita ja niitä riitti kun hän on ollut itse siellä 1975 vuoteen asti töissä. Nyt kun luikahdin avonaisesta ovesta tornin käytävälle, oli se lattiasta kattoon asti täynnä poronpaskaa. Olisi kiva nähdä jostain kuvia otettuna kaivokselta ja sen rakennuksista/ihmisistä yms sen ollessa toiminnassa, mutta kiven alla näyttää olevan

      Poista
    2. Muistaakseni siellä Ravintola Mainarissa sisällä on vanhoja kuvia Tuolta ajalta, voin muistaa väärinkin. Me ei uskallettu mennä sisälle rakennuksiin, koska juurikin ne näyttivät niin rapistuneilta ja silloin 2016 alueelle oli pääsy kielletty.

      Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥