pelaguu.blogspot.com

tiistai 19. syyskuuta 2017

Luonnosta hyvinvointia - ruskan sylissä

Menneenä viikonloppuna Kemijärven Oinaan kylässä, Oinaan vanhassa kyläkoulussa, järjestettiin Luonnosta hyvinvointia -tapahtuma. Tapahtumassa oli luentoja luonnon ja luonnon antimien terveysvaikutuksista, patikointia koiran kanssa, myyjäiset, esityksiä, tarjolla oli myös kaikenlaisia ruokia hauesta ja paikalla oli myös itse eräkokki Markus Maulavirta.

Myyjäisistä ostin pienen purkin pihkavoidetta, itse tehtyä. Pihkavoide on kyllä hyvää mihin vain haavaan. Esim. jos sormen kynnen vierestä aukeaa iho, niin siihen hyvää, laastari vain päälle ja sitten myös varpaan kynnen viereen tulee laitettua, jos on kipeä ja sanovat, että jos on tikku mennyt sormeen, niin kun laittaa pihkavoidetta niin se tikku lähteepi pois siitä sormesta. Ostettiin myös haukipiirakat mieheen ja naiseen, olipas herkullista. Se oli tehty kuoreen ja siinä oli myös jotain ryynejä ja lisäksi tillikastiketta. Arvelin, että ne haukijutut, kuten haukiburgeri oli Markus Maulavirran tekemiä, niin pitihän se maistaa, en ole ihan varma asiasta. Mutta Kemijärvi on alkanut nyt markkinoida haukea muutenkin. Kai niillä oli muistini mukaan myös ihan Haukipäivät -tapahtuma kesän korvalla.

Sää ei aivan suosinut kumpanakaan viikonlopun päivänä. Eikä oikein koko syyskuussa, pilvistä joka päivä ja sumutihkua. Me kävimme tapahtumassa lauantaina. Lauantaiaamuna taisi sadella vähän vettäkin, mutta itse tapahtuman aikana emme huomanneet vesipisaroja. Kaikin puolin muuten sää kelpas kyllä mulle, vaikka olikin vähän kylmä ja syksyinen sää, niin ei se haitannut tunnelmaa. Uskallan myös väittää, että meillä on aika komea ruska suopursuruostetaudista huolimatta. Käytiin nimittäin katsomassa Oinaan vanhaa kyläkoulua ja Kemijokea vähän eri vinkkelista, hyppäsimme katamaraanin kyytiin ja kävimme puolen tunnin lenkin ajelulla pitkin Kemijokea. Kemijoki on Suomen pisin joki, se on 550km pitkä. Joki laskee Kemijärven ja Rovaniemen kautta Pohjanlahteen Kemin ja Keminmaan rajalla. Katamaarikuskimme tiesi, koska hän järjestää kalastusmatkoja Kemijoella Kemijärven päässä, että Kemijoki on kalaisa joki.










Oinaan koulu vasemmalla ja oikealla M/S Ahti.

Tällä kuvalla osallistuin myös Kemijärvi kuvina -kilpailuun. Kilpailukuvia voit käydä äänestämässä tai vaikka lähettää oman kuvan osoitteessa promo.meltwater.fi.
Kilpailuun lähetetään siis vain kuvia Kemijärvestä.

Ehkä olisi voinut väriä hieman lisätä mutta menköön.



Katamaraani alus.



Oinaan vanhalle kyläkoululle, jossa Luonnosta hyvinvointia -tapahtuma järjestettiin oli mahdollisuus tulla myös M/S Ahdilla, pienellä laivalla, aina Kemijärveltä Oinaan kylälle asti. Tapahtumaan pääsi myös lautalla (kuvassa taustalla siintävältä) vastarannalta Tapionniemestä.




Oinaan vanha kyläkoulu. Oinaan koulurakennus on Kemijärven vanhin. 
Se täytti 100 vuotta vuonna 2013. Ja on nykyisin kyläseuran omistuksessa ja käytössä.



Latoja. Täällä oli Hoitava äänimatka -konsertti.



Aittoja, näissä oli tarjolla hierontaa ja avoimen oven takana keittoa.



Oinaan koulua sisältä käsin.




Ja vähän ulkoa.



Katamaarani ajelun ja koulurakennuksiin tutustumisen jälkeen hiljennyin ladon suojiin kuuntelemaan Hoitava äänimatka -konserttia, joka soitettiin erilaisilla äänimaljoilla ja kahdella erilaisella kongilla. Konsertin piti Mion Wuosha ja hän kertoi, että 70% meistä ihmisistä on vettä ja musiikki saa aikaan värähtelyä sisällämme. Mion pyysi meitä kaikkia pistämään silmät kiinni konsertin ajaksi ja hiljentymään ja kääntymään sisäänpäin, huomioimaan vaan omia ajatuksia ja kehotuntemuksia. Äänimatka oli voimaannuttava! Sattuneesta syystä en ottanut konsertista tai soittimista kuvia.



Otin tämän yhden kuvan ennen konsertin alkua, "uni"siepparista.



Konsertin jälkeen ostettiin haukipiirakat ja syötyämme ne, koitti kotimatkan aika.



Haukipiirakka




Ihanaa syyskuun loppua kaikille! Syyskuu on mennyt valtavan äkkiä ja ruskaakaan juuri ole ehtinyt huomaamaan, mutta parhaillaan se on täydessä loistossaan. Nyt olisi vain ehdittävä vielä retkille ennen ruskan pois haihtumista.

7 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ja hieno tapahtuma. Moni kyläkoulu on saanut uuden elämän koulutyön päätyttyä siellä.
    Syyskuu on meilläkin ollut kaunista ruskaa, mutta nyt taitaa vinha tuuli pudottaa lehdet,
    Valtavan leveäkin on Kemijoki, ei vaan pitkä. Hienoa sekin, että haukea aletaan enempi arvostaa. Minä olen hauen ystävä, hyvä ja maukas kala, jos aj kun osaa siitä ruokaa valmistaa. Itse virvelöin toissa päivänä viimeksi hauen.
    Mukaa ruskan kuvauspäiviä sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aimarii! Alkaa olla viime hetket varmasti käsillä kun ruskaa ajattelee. Se on totta että Kemijoki on myös leveä. Haukea on tosiaan uudestaan alettu arvostaa tai sitä ainakin kovasti yritetään tehdä sen eteen työtä että haukea alettaisiin taas arvostaa.

      Poista
  2. Varmasti mielenkiintoinen tapahtuma. Hieno konsertti hienossa ympäristössä. Joskus on hyvä ihan vain hiljentyä vaikkapa musiikkia kuuntelemaan. Kauniit ruskakuvat, meillä ruska on vielä ihan alkuvaiheessa.

    VastaaPoista
  3. Täältä myös iso peukku pihkavoiteelle.
    Kaunis koulurakennus, onpa hyvä että on käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on kaunis! Ja hyvä että on säilynyt. Ulkona oli huussi missä käytiin vessa-asioilla. Kerran olen käynyt samanlaisessa Posiolla, portaat noustiin ylös pytylle. Siitäkin käynnistä postauksen voi lukea täältä blogista.

      Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥