pelaguu.blogspot.com

torstai 15. joulukuuta 2016

Kaunisharjun reitillä

Työn täyteinen syksy ja alkutalvi on ollut, samoin myös tämä joulunalusaika on aika kiireistä aikaa jouluvalmisteluineen, nämä kaikki on pitänyt minut niin kiireisenä, etten ole kunnolla ehtinyt blogia päivittää, saatika lukea teidän ihania blogeja ja sitten on jäänyt yksi postauskin loppu syksyltä tekemättä. Olen saanut myös ainakin kaksi haastetta, joihin palaan todennäköisimmin joulun jälkeen, kiitos vain niistä! Päätin nyt kuitenkin ensin korjata sen retkipostausasian ja teen nyt menneen syksyn viimeisen retkipostauksen. Retki suuntautui Kaunisharjun laavulle, tällä kertaa kävimme vain aistimassa luontoa ja jätimme makkaranpaiston toiseen kertaan.

Kaunisharjun laavulle pääse kun jättää auton ensin Kolmiloukkosta vastapäätä olevalle Kaunisharjun p-paikalle ja lähtee laskeutumaan rinnettä alas. Valitettava näky on vain ensin p-paikan luona, roskia on levitelty pitkin poikin, ja tämä näky on täällä ihan joka vuosi. Kaunisharjun laavulle ei ole pitkästi p-paikalta, n. 400m. Vastapuolelta ylitettyä maantien on sitten Kolmiloukkonen, lampi, jossa voi kalastaa ja myös retkeillä, kaunista maastoa sekin. Kaunisharjun reitti on osaksi UKK-reittiä. Reitille voi lähteä myös Sallan Poropuistolta tai Sallatunturin matkailukeskuksen kulmilta, silloin reitti on vain pidempi, Sallatunturilta n. 11km. Sallasta Kaunisharjun laavulle on maantietä pitkin n. 14 km, etelään päin.

Kaunisharjun alue kuuluu vanhojen metsien suojelukohteisiin. Erämainen, männikköinen Kaunisharju muodostuu kahdesta peräkkäisestä harjusta, Hanhiharjusta ja Kauniinhaudanharjusta. Nämä kuuluvat samaan harjujaksoon Onkamojärven eteläpuolelta alkavan Kangasharjun ja Sallatunturin tuntumassa sijaitsevan Hangasharjun kanssa.

Jääkausia on ollut useita. Viimeinen, Veiksel-jääkauden jäätikkö vetäytyi Lapista noin 9000-10 000 vuotta sitten. Harjut ovat syntyneet lähellä jäätikön reunaa, sen railoissa ja tunneleissa sulamisvesien kasaamasta hiekasta ja sorasta. Sallan aluella harjut ovat jäätikön vetäytymissuunnan mukaisesti luode-kaakko-suuntaisia.


Valitettavasti myös näitä tauluja on turmeltu, mutta ilmeisesti uusia oli jo tulossa tilalle.



Suunnilleen kuvan keskellä näkyy pieni vihreä "vetinen" todennäköisesti nimetön lampi.




Talvisin reitillä on valaistu latu.




Laavun luota lampeen laskeutuu portaat, ilmeisesti, että voi vettä hakea.
Itse en vain välttämättä tätä vettä joisi.





Valitettavasti ei ole nyt kuvaa laavusta, mutta sen voit käydä katsomassa näppärästi täältä, jossa tarinaa Erakon poluksi nimetystä Kaunisharjun reitistä.


Nyt ei ole enää noin lumetonta, kuin lokakuussa tuohon aikaan. Onkohan minulta jäänyt tekemättä jotain muitakin postauksia? Taitaapa olla kun kuvia selasin, terassin syysilme esimerkiksi. Mutta voikin olla pian parasta, että jos jotain jää tekemättä niin sitten se kannattaa jättääkin.

Nyt on siis jo lunta, mutta vuodenaikaan nähen ilmeisesti hieman vähänlaisesti. Pakkasta on piisannut senkin edestä, koviakin pakkasia, mitä nyt ei oikeastaan kaipasi. Tälle talvelle ei ole vielä yhtään retkeä tullut tehtyä, mutta jospa sitten kevät-talvella.

Ensi viikolla onkin sitten jo jouluviikko! Nyt hyvää viikonloppua ja neljättä adventtia.


Ps: Toivottavasti kaikki huomaa edes tämän kysymyksen, jos juttu ei muuten kiinnostanut. Olisin kysynyt, että mitä nähtävyyksiä voisi olla Ylivieskassa? Tai Salla - Ylivieska välillä, jolloin reitti kulkee Oulun kautta, joten se nähtävä voisi olla Oulun jälkeen, kaiken nähtävän tiedänkin jo ennen Oulua. =D Paras reitti Ylivieskaan Oulun jälkeen voisi olla Raahe-Kalajoki, onkohan siellä mitään helposti saavutettavia nähtävyyksiä näin talvella?  Melkein jo Vaasan reissulle pääsin, mutta se kariutui ja siellä olisi ollut kauan haaveilemani matkakohde Strömsö, johon olisin enemmän kuin mielelläni tutustunut.

12 kommenttia:

  1. Kiitos kun kerroit tästä retkikohteesta.
    Hyvää joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan kiva piipahdus, jos haluaa nopeasti paistamaan makkaraa, mutta onnistuupa se myös Kolmiloukkosessa, joka on kyllä nätimpi paikka. Mutta kokopitkän reitin varrelta varmasti löytyy kaikenlaista nähtävää ja tämä voi olla sen pääte piste. Kiitos samoin Vikki!

      Poista
  2. Kaikki ei mene ihan kuin Strömsössä. Nähtävyyksiä en tiedä kysymältäsi väliltä. Aina tulee mentyä siitä kohden ohi.
    Esittelemäsi retkikohde kiinnostaa. Sinne vaikkapa ensi kesänä.
    Hyvää joulunalusaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Strömsöö on varmasti kaunis talvella! Käyhän piipahtamassa, ainakin se on helppo tavoittaa. Se on aivan Kuusamoon meneevän maantien varrella, ensin toki Hautajärven. Kiitos samoin!

      Poista
  3. Kaunisharju on nimensä mukainen, ja hienoa maisemaa näyttää olevan sen juurellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Laskeutuessa hautaan tai rotkoon niin kuin se maantieltä käsin näyttää, niin siellä virtaa pieni puro jossa voi kalastaa.

      Poista
  4. Ihanasti kotona- ja Täyttä elämää-blogeista voisi löytyä vinkkejä tai vastauksia Ylivieska-Kalajokisuunnasta,kun he seikkailevat sielläpäin. Minä käyn siellä vain kirppiksillä ja Kärkkäisellä, viimeksi eilen! Kalajoen Hiekkasärkkien kautta kannattaa ajaa talvellakin, jos haluaa merimaisemia ihailla.
    Mukavan tunnelmaista joulunodotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Tuo talvinen merimaisema pitää pitää mielessä. On nyt vielä arvoitus tuleeko sinnekään reissua, mutta katsotaan. Kiitos samoin!

      Poista
  5. Tuolla Kolmiloukkosen laavulla on tullut käytyä mutta tämä pitempi on jäänyt kiertämättä.Kolmiloukkosella on tosi kaunista.Hyvää Joulun aikaa sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmiloukkonen on kyllä hieno paikka, ehdottomasti käymisen arvoinen. Kiitos samoin!

      Poista
  6. kiintoisa paikka! Todella sääli, että ihmiset roskaavat ja turmelevat paikkoja.

    VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥