pelaguu.blogspot.com

perjantai 28. elokuuta 2015

Helle helli.. - kuiskaus menneestä kesästä

Elokuinen hellejakso käväsi viime viikolla meillä täällä Lapissakin. Nyt kai voi sitten hyvillä mielin alkaa odotella syksyä. Vaan kylläpä tuo alkaa jo näkyä, puissa ja maassa.

Helleviikon aikana touhuilin pihalla, samoilin metsässä, keräsin mansikoita ja mustikoita talven varalle, nautin kesästä.. nyt haikeana jätän sen taakse.. Mansikoita poimiessa lehahti paikalle kaunis oranssin keltainen pikkuperhonen. Näitä värikkäitä perhosia näkee täällä pohjoisessa niin harvoin. Yleisempiä, tai ainakin mitä nyt olen tänä kesänä nähnyt, ovat juurikin aivan vitivalkoisia tai sinisiä ja ne vain lentelevät, niillä ei ole koskaan ollut aikaa pysähtyä lehdelle. Mansikka- ja mustikkasato on ollut paikoin heikompi kuin viime vuonna. Puolukka alkaa punertaa vasta poskiaan.

Hellejakso päättyi kun tiistain ja keskiviikon välisenä yönä saatiin taivaan täydeltä vettä. Mennyt kesä oli myös vähätuulinen. Nyt ulkona on semmoset puuskat, totta se kiskoo huomista sadetta.. lupas tänne nimittäin runsaita sateita huomiselle Suomen Luonnon päivälle. Sisällä alkaa jo paleltaa, villatakki niskaan.. Toisaalta tuntuu ihan hassulta. Viime viikon helteissä kävin iltauinnilla ja heitin talviturkin, vasta... Vesi oli kylmää, eipä tuo juuri ole päässyt paljoa lämpenemään. Ja nyt istun ulkona kevyttoppa päällä puhdistamassa mustikoita. Sormet sinisinä, pakaste on nyt täynnä sinistä ja punaista kultaa!

Mennyt kesä oli myös vesisateen ja koleuden kyllästämä. Kesäkukkien kukinta oli vaisu keskikesän koleudessa, mutta elokuinen helleviikko antoi runsaasti intoa uudelle puhkeamiselle. Kukat kukkivat vieläkin, sillä aika vastahan hyvästelimme hellepäivät. Myös keväällä onnistuneesti kasvattamistani kahdesta liljansipulista, toinen puhkesi helleviikon aikana kukkaan. Jännityksellä odotin että minkä väriset kukat nupusta tulee.. Vaaleanpunaista näyttivät. Olivat siis monipakkauksessa, muistaakseni neljää eriväriä, yksi kutakin väriä piti olla. Ja piti olla myös kerrotumpi, mutta aika yksinkertaiselta se minusta näyttää.. Ja ne kukkivat vieläkin. Toinen kukkavarsista on vielä siis kukkimatta. Kesäkukista marketta näyttää avaavan vielä nuppuja, olin jo heittämässä sitä pois kun ei näyttänyt enää kukkivan laisinkaan, ehkä vielä odottelen.. Kesäkukista lisää myöhemmin, nyt fiilistelen kuvin mennyttä helleviikkoa.

'Roselily mix' lilja






Kaunis mansikan poiminta kaveri. Mutta kuka?



Siiven alapuolella pisteitä



Raukalla oli pala pois siivestä.. vanhuus taitaa heille tulla
näin kesän lopussa.


* * *




Elokuun pimeinä iltoina
puiden suhinassa
kesän viime henkäys,
haikean suloinen
ja syksyyn katoava.
- Kuiskaus menneestä kesästä

Maria Alstedt


Hyvää elokuun viimeistä viikonloppua kaikille!

32 kommenttia:

  1. Ihanat liljat ja söpö kultasiipi.
    Niin, kyllä taas yksi kesä eittämättä lähenee loppuaan ja on syksyn vuoro...

    Hyvää viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Ai sekö on kultasiipi?! Kiitos tunnistuksesta. Täytyisi vissiin hankkia öttökkäkirja niin ei tarvis kysellä.. ;)

      Poista
  2. Tarpeen olis sellainen kirja, missä olis perhoset ja niiden toukat, vaan ei tahdo löytyä.
    Kaunita liljoja ja muita kukkia. Jospa saisit säilytettyä liljan sipulin ensi kesään.
    Kivaa viikonloppua, vaikka sataakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos emilie! Sellainen kirja olisi kyllä hyvä. Ehkä pitää sitten yrittää liljan talvettamista, jos on mahdollista. Se vaatisi vain keväällä taas esikasvatuksen sisällä...

      Poista
  3. Taitavat tosiaan helteet olla mennyttä, pikkuhiljaa kohti syksyä. Ehkä vois kaivaa jo kynttilät esiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helteet tosiaan voi olla mennyttä mutta toivotaan että tulis vielä lämmin ja pitkä syksy!

      Poista
  4. Onpa upea lilja. Kesän loppunäytöstä sekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seita! Voin kai olla ylpeä itsestäni kun sain neljästä kaksi kasvatettua ja yksi niistä jo kukkii.

      Poista
  5. Kauniit kuvat! Onneksi ehdit heittää talviturkin ennen toppatakkikelejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, onneksi. Nyt voi hyvällä omallatunnolla kasvattaa uutta paksua talviturkkia. Siksi se viluki vissiin tänään tuli ku ei ollu vanhaa turkkia enää lämmittämässä. ;)

      Poista
  6. Täällä jo osa koivuista on keltaisena :( En tykkää syyskelien saapumisesta enkä odota talvea, mutta minkäs teet, neljä vuodenaikaa jyräävät omaa tahtiansa eivätkä ne välitä mun mielipiteistä :)
    Upeanvärinen lilja sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä olen kanssasi. Paitsi tykkään syksystä.. Täälläkin on jo keltaisia lehtiä ja osa lentelee jo maahan. Kiitos, niin minustakin. Se on just mun värinen, no ehkä liian pinkki, mutta on se nätti. :)

      Poista
  7. Kauniit ja kauniin väriset liljat. On vain pakko taipua hiljalleen siihen ajatukseen että syksy on auttamatta jo ihan nurkan takana, vaikka mielessään yrittäisi hangotella vastaan. Toivottavasti saamme kauniin ja kuulaan syksyn?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No samaa olen vähän ajattellut.. Mieli hangoittelee vastaan, toivon kaunista ja lämmintä syksyä. Kiitos!

      Poista
  8. Ihana lilija! Vai on teillä ollu tuuleton kesä. Meillä ei oo montaa tuuletonta päivää nähty. Perhoset meillekki ilimestyy vasta hilijan, mutta ei kaikki perhoskasvikkaa viälä kuki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ehkä koko kesä. Mutta oli pitkä jakso kun ei juuri tuulenvire käyny. Minusta nämä meijän perhoset on tullut kuitenkin jo joku aika sitten.. Oisko tälläkään muuten palaa pois siivestä kuin vanhuuttaan, en tiedä

      Poista
  9. Eihän tässä vielä mitään hätää. Syyskuukin on nykyisin useimmiten aika lämmin ja aurinkoinen, toivottavasti tänäkin vuonna. Antakaas olla, kun päästään, marraskuuhun, aletaan toivoa,e ttä tulispa pian lunta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pohjosessa on muutenki niin paljon lunta ja sitä kylmää ja pimeää pakkasaikaa kestää niin turkasen pitkään että enpä tiedä toivonko lunta tulis.. Täälä kun se tulee muutenki aika aikasin jo syksyllä.. Ei sitä kerkiä paljoa ootella ja toivoa.

      Poista
  10. Upeat liljat! Meilläkin kukki tummanpunaiset, mutta nyt ne varisevat jo pois.
    Auttamatta kesä on lopullaan, mutta toivottavasti syksy on lempeä ja aurinkoinen. Saisi tehdä puutarhaa, kerätä marjoja ja pestä mattoja.Hyvää Venetsialaisviikonloppua, voihan niitä tuikkuja ja lyhtyjä poltella nyt joka ilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos eeviregina. Sitä tosiaan toivotaan. Näin minäkin ajattelin että syyskuussa tekisin rästiinkin jääneitä puutarhahommia.

      Poista
  11. Voi miten kauniit liljat ja vielä minun lempivärissä! Kesä menee aina todella nopeasti ohi. Juuri tänään havahduin täällä etelässäkin siihen, että lehtiä on alkanut kellastua ja tippua puista maahan. Toisaalta ihanaa on nähdä millainen ruska saadaan tänäsyksynä. Minusta jokaisessa vuodenajassa on sitä jotian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katinka, siinä on minunkin lempiväriä. Niin se tekee ja ruskaa odotan täälläkin, mutta saattaa jäädä vaisuksi, koivut pudottelevat lehtiään eikä maaruskaa ole nimeksikään.

      Poista
  12. Ihanat liljat! Liljoja minunkin pitäisi laittaa enemmän... Toivotaan, että syksy olisi sitten pitkä ja lämmin!

    VastaaPoista
  13. Olin niin mielissäni, kun sentään joskus näin säätiedotuksista auringon porottavan myös teille Lapin asukkaille. Kävit sentään heittämässä talviturkin, olit rohkea, minulta taitaa jäädä se temppu tänä kesänä vallan tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kesäkukka! Onpa mukava kuulla, kyllä meilläkin tosiaan oli poutapäiviäkin.

      Poista
  14. Kaunis postaus! Ihanan värinen perhonen ja upea lilja.

    VastaaPoista
  15. Ihana lilja, niin kauniinvärinen! Elokuussa on ollut kyllä hienot ilmat, toivottavasti vielä lämpöä riittäisi syksyynkin :)

    VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥