pelaguu.blogspot.com

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Retki Kalliojärvelle

Ulpun -päivän iltalenkki suuntautui Sallan, jylhälle ja rotkomaiselle Kalliojärvelle. Kun esimerkiksi Kansalaisen Karttapaikkaan laittaa hakusanaksi Kalliojärvi ja paikaksi Salla, löytää karttapalvelu kolme Kalliojärvi nimellä olevaa vakavettä, Sallan kunnan alueelta. Tämän kertainen iltakävelyretkemme suuntautui kuitenkin Salmijoenkurulle menevän tien varrella olevalle Kalliojärvelle.

Kalliojärvi on suosittu talvikalastuskohde kyläläisten keskuudessa. Kalliojärvelle pääsee kesällä kahta kautta. Joko ajamalla Salmijoenkurulle menevää metsäautotietä, kuitenkaan kääntymättä Salmijoenkurulle menevälle tielle, vaan ajetaan siitä ohi ja maantieltä Kalliojärvelle tulee matkaa noin 8km, jonka jälkeen jatketaan kävellen sinisin reittimerkein merkittyä polkua n. 500m. Kalliojärvellä on myös pienen nousun päällä päivätupa ja tulistelupaikka. Toinen vaihtoehto on ajaa kirkonkylän hautuumaan jälkeen (kirkolta tulessa) oikealle kääntyvää tietä, jonkin matkaa ja jatkaa siitä kävelemällä 3km. Paikalla on opasteet. Metsäautoteillä on puomit ja ne ovat suljettuna kevätaikaan.

Me valitsimme tuon ensimmäisen vaihtoehdon ja kävelimme vain sen 500metrin sinisin reittimerkein varustellun polun ja tietysti paluumatka päälle. Kalliojärven läheisyydessä ja ympäristössä on muutamia pieniä lampia ja järviä, yksi niistä on Kirkasvetinen. Ei kannata eksyä ja poiketa merkatulta polulta, etsiessään eri reittiä Kalliojärvelle. ;) Kun Kalliojärven ympäristö ei ole mitään suojelualuetta, voi kuitenkin koukata muutaman metsälampareen kautta Kalliojärvelle. Sieltä näkee maisemia vähän muualtakin, kuin vain polun varren maisemat.  Niinhän sitä tein minäkin!


Pysäyhdyimme ensin Kirkasvetisessä. Se on lampi, jonka vesi on niin kirkasta, että pohja näkyy. Pilvet heijastelivat nyt veden pintaan.Merkattu polku Kalliojärven päivätuvalle mutkittelee kivikkoistakin maastoa Rytijärven ja Pyöriälammin välistä.
Tätä ei näe merkatun polun varresta. Pyöriälammen yhtymä kohtaa Kalliojärveen.Täällä myös törmäsin lintuun, josta en nyt saanut parempaa kuvaa. En tunnistanut lintua, tunnistakko sinä? Yritin mahdollisimman vähän häiritä sitä. Sen hätäinen laulu kuulosti siltä, että sillä olisi ollut pesä lähellä. Seurasi meitä jonkun matkaa, lenteän puusta puuhun.Puita oli kaatunut merkityn polun päälle

 Pyöriälampea, yhtyy Kalliojärveen
Rytijärveä


Silta Rytijärvestä Kalliojärveen yhtyvän kohdan yli pilkistelee puiden välistä.
Kalliojärvi on jäätikköjoen kallioperän muuroksen kuluttamaa rotkoa.
Rytijärvi sillalta kuvattunaOpasteet päivätuvalle ja Kalliojärven reitistäKalliojärveä
Lämmin päivä, välissä koiran piti päästä vilvoittelemaan, iltaa kohden tuuli viileni ja sää muuttui

Illalla vielä lähtiissä aurinko paistoi ihan kivasti, mutta illan edetessä ilmanala alkoi muuttua ja taivaalle alkoi kerääntyä pilviä, joista ripsautti muutaman pisaran vettä.Elämäni ensimmäinen Raate kohtaaminen ja valokuvaus!
Siellä se kasvoi, heinien seassa, vedessä

Kalliojärven päivätupa ja Kalliojärveä korkealta tulistelupaikalta kuvattunaTumman puhuva vesi saa järven tuntumaan lähes pohjattomalta.
Ja varmasti se sitä onkin, siis syvä.Maisemia päivätuvan ikkunasta


Suomen Rotkot -kirjassa kerrotaan että porrasmainen jyrkkä, kohti suoraa ylöspäin nouseva seinämä olisi otollinen esihistoriallisille kalliomaalauksille.Liiteri ja taustalla siintää KalliojärviTulistelupaikka


Päivätupa ja koira ;)Makkaran paiston jälkeen lähdimme paluumatkalle
Paluumatkalla tapasin myös Ruohokanukan
Kalliojärveä matalammasta vinkkelistä, paluumatkalta
Rytijärveä paluumatkaltaLuonnon omaa "kukkapenkin reunusta"Suosittelen käymään Kalliojärvellä, se on myös hyvä perhekohde, kunhan muistaa vain pienten lasten kanssa liikkuessa, että tulistelupaikka on korkealla rinteessä, sieltä on paitsi hienot näkymät myös korkea pudotus alas Kalliojärveen! 

14 kommenttia:

 1. Oioi, nämä tämmöset reissut luonnossa on niiin ihania ♥ Kauniita kuvia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, harmi vain kun sattuikin hieman pilvinen iltapäivä.

   Poista
 2. Ai, tuollainen on raate. Enpä ole ennen nähnyt. Kaunis on ruohokanukkakin. Mutta maisemat ne vasta upeita ovat. Kunpa vielä voisi aistia hiljaisuuden ja tuoksut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sellainen on raate ja ruohokanukka. Tutut hilla ja suopursu siellä näkyivät myös. Huiieat maisemat kokeekin parhaiten itse paikan päällä käymällä.

   Poista
 3. Kylläpä oli kaunis paikka.raatekkin kukki sopivasti matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli ihan yllätys tuo Raate. En tiennyt että siellä kukkii sellainen. Onni oli kohdata kaunus Raate! Myös joutsen kuului laulavan järvellä, en nähnyt sitä. Tuli myös ajatus että järven ympäristö on rikasta lintuseutua.

   Poista
 4. Näyttääpä hienolta. Kiitos esittelystä ja tarkoista reittiohjeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla tahtoo olla tapana tehä kunnon sepostukset, siltikin aina jotain voi jäädä pois. Ole hyvä!

   Poista
 5. Aina tuo Kalliojärvi nimi sykäyttää, entisellä kotipaikalla oli sellainen paikka. Teidän Kalliojärvi on kaunis ja paremmin tunnettu. Luonto kukkii sielä hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vastaan käveli perhe, olivat käyneet myös ihailemassa maisemia. Toinen Kalliojärvi sijaitsee Sallan Aholanvaarassa, siellä on myös hiidenkirnut ja siitä postaus löytyy viime syksyltä. Siellä oleva järvi ei ole mielestäni niin kallioinen kuin tämä. :)

   Poista
 6. Wow löysinpäs vihdoin blogin jonka kautta pääsen ihailemaan pohjoisen maisemia ja kasveja! Ja mikä ihana lenkkiseuralainen sinulla onkaan <3! Meillä on ollut aikanaan westie, joka on siis hyvin saman kaltainen kuin cairni. Kauniita kuvia, jään ilman muuta lukijaksesi. Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita muitakin pohjoisen blogeja. Westiet ovat ihania! Kiitos Katinka, samoin sinulle. :)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥