pelaguu.blogspot.com

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Luoston porokisat

Lauantaina nautimme vauhdinhurmasta katsojien ominaisuudessa. Kävimme jo muutamatta kertaa Luostolla kattomassa porokisoja. Toissa vuoden kisoista postaus täällä. Sää vain ei ollut tuona tuulisena lauantaina, meidän tuurilla, meille eikä kisailijoille armollinen. Säiden valtias heitti nimittäin ilmoille kaikki mahdollisen yhden päivän aikana, ainakin lähestulkoon. Aamu näytti valkenevan kotipitäjässä ihan suht aurinkoisena. Olimme tutkailleet sääkarttoja ja -ennusteita hyvinkin tarkkaan, mutta silti päätimme lähteä uhmaamaan sateen jumalia, ehkei ois pitäny..

Se nimittäin näytti iltapäiväksi räntäsadetta ja kovaakin tuulta tais olla.. En vaan tahtonu uskoa asiaa, ja niinhän siinä vain sitten kävi, että kisojen ollessa puolessa välissä ne peruttiin, koska alkoi pyryttää niin paljon, että puoliympärän mallinen 1km mittainen kisarata peittyi paikoin haitaksi asti ja rata pehmeni ikävästi. Viime päivien lauhat yöt eivät olleet edesauttaneet kisan järjestäjiä. Kuuman sarjan ajot ehdittiin ajaa, kunnes 45 min mittaisen tauon aikana keli muuttui niin pahaksi, että kisa oli keskeytettävä, yleinen sarja jäi siis ajamatta. Vaan eihän se toki se sää pilaa aina, vaan silti siellä on aina hyvä ja omanlainen kisatunnelma.

Eka kerta nämäkään kisat eivät meille siis olleet, siksi tulee harvemmin pidettyä enää nykyään näissä kameraa mukana, koska niistä on jo kuvia monien vuosien takaa. Mutta nyt jotta saan laittaa teille tännekin tälläistä Lappilaista perinnettä, kisahuumaa, niin otin kameran keikkumaan mukaan ja räpsin kuvia sieltä ja täältä, Luoston kisa-alueelta ja ympäristöstä.


Kerronpa tähän kohtaan, että mitkä ovat porokisat?

Joka kevät-talviset porokisat, eli porocup, muodostuu neljästä osa-kilpailusta. Osa-kilpailupaikat vaihtelevat joka kevät ympäri Lappia, poronhoitoaluetta ja se on yksi tärkeimmistä poromiesten harrastuksista, ja heidän välisestä leikkimielisestäkin kilpailusta. Kilpailuissa on kaksi sarjaa kuuma ja yleinen. Osa-kilpailuissa 24 eniten cup-pisteitä kerännyttä poroa kilpailee maaliskuun lopulla Inarissa porokuninkuudesta. Ja nimenomaa kuuman sarjan porot ovat niitä kovimman ajan juoksijoita ja yleisen sarjan porot ovat vielä kokemattomampia. Luostolla kovin juostu aika sunnuntaina oli 1:18:75, lauantaina huonon sään vuoksi ja alkusuoran kovan vastatuulen takia, kuumankin sarjan parhaat ajat painuivat 1:19:sta. Seuraavat osa-kilpailut järjestetään ensi viikonloppuna Taivalkoskella. Jossa järjestetään myös naisten sarja, eli naisten kultakelloajot. Se merkitsee sitä, että nainen on kuskina, ei tokikaan sitä, että se poro on naaras, vaan juurikin kuskit kisailevat paremmuudestaan naisten sarjana. Kilpaporot ovat aina uroksia.
Porokisoista lisää voit lukea täältä.

Ohjeistusta Luoston kisapaikallaKuskin varustukseen kuuluu; ajopuku, kypärä, kaulasuoja ja sukset, 
joko pujottelusukset tai tavalliset hiihtosukset.


Kuskit valmistautuvat koitokseen.Porot viedään lähtohäkkeihin, josta lähtö tapahtuu.Lähtö on tapahtunut.Kisailijoita voi olla myös Norjasta ja Ruotsista ja niitä monesti onkin, 
niin nytkin.


Kisoissa on toisinaan myös oheistapahtumia. Luostolla ne oli markkinoiden ja
 lasten puuhamaan muodossa. 


Suopunki


Markkinakojuja,
 luonnollisesti tavara on jotain, mitä poromiehet tarvitsevat mm. porojen kisavarusteluun.


No nämä vyöt kuuluvat poromiesten, -naisten ja miksei yleisönki "kilpavarusteluun"!


Nämä poroille, länget.

 Lastenpuuhamaassa sai heittää suopunkia..


..ja kokeilla ajamista ajohärällä.


Hotelli Luostotunturin eteen oli veistetty lumikarhut.


Eipäs tullut poikettua Pienessä Kaivoskaupassa.
Heti sunnuntaina kisailijoita olikin hellitty auringolla ja sitä näyttää jatkuvan vielä koko tämän viikon. Aamulenkillä sain siitä tänään jo annoksen! Myös näyttää olevan tulossa yöpakkasia. Juuri nyt on oikein hyvät ja makiat ulkoilukelit!

Siispä ensin osallistumaan blogin 3-vuotis arvontaan, jossa tein poikkeuksen sääntöön, tästäkään ei liene olemassa mitään blogimaailman "arvontojensääntökirjaa" missään... ja julkaisin arvontapostauksen uudestaan, tekemättä siitä sen kummempaa muistutusta minkään postauksen yhteydessä! Ja sitten sen jäläkeen ku oot osallistunu arvontaan, lähet ulkoilemaan. Aurinko lämmittää jo keväisesti!

15 kommenttia:

 1. vauhdikkaalta näyttää tuo porojen meno,on siinä ohjastajat tiukilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä tarttee kuskilla olla hyvä kunto. Kisoissa kuskeilla on myös painorajoitus.

   Poista
 2. Eksoottisen näköistä touhua näin "etelän" ihmiselle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä vähän aattelinki että sillä välin kun sielä kukkii lumikellot, täälä nautitaan talvesta täyttäpäätä. Ja jälleen pääsemme siihen että kuinka pitkä maa Suomi oikeastaan onkaan.

   Poista
 3. Erilaiset kisat hevosten kanssa on tuttuja, mutta ei porojen :) Heti oletin, että poron perässä ois reki/pulkka... mutta sielläpä oltiinki suksien kanssa. Noissa kisoissa olisi lounaisrannikon tytöllä paljon kuvattavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Mutta ompa nähty sitäkin kisoissaskin, että perässä roikutaan reen kanssa, se on sitä vanhempaa perinnettä, ja joskus kisoissakin siis on kilpailtu näytösmuotoisesta niin, lähinnä kunnan viskaalit ym.. Silloin siellä ajoporona voisi olla sarvipäinen härkä. Varmasti olisi kuvattavaa ja monesti ihan eri tavalla kuin semmosella joka näitä on nähny pienestä pitäen.

   Poista
 4. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Värikkäitä kuvia harmaassa säässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, väriä tähän vähän kaipaski. Lisäsin tosin kuviin hieman kirkkautta, kun näytti niin harmaalta tuo lumi, en tiiä huomasko sen.. ;)

   Poista
 5. Olen varmaan joskus tv:ssä nähnyt tuollaisia kisoja ja vauhtia oli;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä ei kuhnaile. Tosin joskus sattuu radalta ulos hyppäämisiä. Joskus porolla ei ole halua mennä, joskus mennään lujaakin.

   Poista
 6. Kiva juttu, kun esittelit porokilpailuja. Olen ollut myös katsomassa ja vastakin aion ehkä juuri Taivalkoskelle ja kentis Inariinkin. Poro on suosikkini. Olen kokeillut ajaa myös porolla, suopunkiakin olen heittänyt. Vaikeaa on aloittelijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulle tuli vähän semmonen kutina, että saatat poiketa Taivalkoskella. :) Mukavampi juttuhan se. Inarissakin pitäs kyllä joskus käyä, pikkulikkana oon käynyki, mutta pitäs uusia. Aika pian siellä vaan menee ne mökit että pitäs jo hyvissä ajon olla liikkeellä sen asian suhteen.

   Poista
 7. Näyttää kiinnostavalta ja vauhdikkaalta menolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Kyllä sitä on mukava aina niitä tiettyjä poroja seurata.. Ja tuttuja miten pärjäävät. Yhenlainen urheilulaji. :)

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥