tiistai 20. kesäkuuta 2017

Hossan juhlat - 40. kansallispuiston avajaisissa

Lauantaina vietettiin Suomen Luonnon päivää, teemalla nuku yö ulkona, silloin avattiin myös Suomen 100 vuotis juhlavuoden kunniaksi Suomen 40. kansallispuisto. Se avattiin Hossaan. Hossa sijaitsee n. 70 km Kuusamosta etelään päin. Juhlapuhujana oli mm. ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Sauli Niinistö leikkasi nauhan yhdessä Rouva Jenni Haukion kanssa. Avajaiset näkyivät myös Ylen kanavilta. Ja me katsoimme nauhan leikkausta ja puheita ihan paikan päällä.

Sää oli hieman epävakainen, mutta välissä aurinkokin pilkahti. Iltapäiväksi olikin luvannut sitten sadetta, mutta me lähdettiin heti juhlaseremonian jälkeen pois. Joka sitten jälkeenpäin harmitti.
Olimme nousseet on kukonlaulun aikaan ylös, koska lukemissani ohjeissa sanottiin, että paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin ja siellä oli jo aamupäivällä minua kiinnostavaa ohjelmaa, tosin kaikkiin ei sitten ehditty ja ohjelmissa oli päällekäisyyksiä ja ne sijaitsivat toisistaan kaukana. No me olimme hyvissä ajoin paikalla, niin saatin vielä ihan hyvä parkkipaikka, ei ollut pitkä matka kävellä kuitenkaan, minulle kun sattui jalkaan numeroa liian pienet kengät, niin niissä oli sitten vaikea kävellä, eikä se kävely sitten juurikaan huvittanut. Tapahtumapäivänä paikalla kävi arviolta n. 5000 henkeä.

Portilla meille jaettiin Hossan avajaiset ohjelmalehtinen ja Suomi 100 karkkia. Siitä jalkauduimme sitten katsomaan vähän joka puolelle mitä kaikkea alueella näkyy. Koskaan aiemmin emme olleet käyneet Hossassa ja nytkin jäi vielä paljon nähtävää luonnon puolesta, koska nyt lähinnä katselimme ja kuljimme ohjelmalistan mukaan. Ensin katselimme tapahtumatorin antia. Luontokeskuksen parkkipaikalle oli päivän ajaksi rakennettu tori, joissa oli kojuja myymässä ja esittelemässä juttuja ja lava, jossa päivän mittaan oli eri esiintyjiä. Sitten suuntasimmekin jo lähelle Seipiniemeä, Nurmiselälle, sillä siellä alkaisi kohta tukkilaisnäytös. Seipiniemelle oli n. 1km kävely luontokeskukselta. Matkan varrella näimme performanssi esityksen Sulava Kekkonen. Sulava Kekkonen oli veistetty edellispäivänä lumesta, nyt sen annettiin sulaa päivän aikana pois. Ja siihen sulamiseen liittyi neljän jääkarhun performanssi esitys, me näimme kohdan jossa he leikkasivat juhlallisesti nauhan punaisella matolla. Itseäni jääkarhut suorastaan vistottivat, ja pelottivat, en vain pitänyt siitä, joten jatkoimme matkaa. Sulava Kekkonen oli Öllörin rannalla. Öllöristä oli kuulemma aivan äskettäin vasta jäät sulaneet.

Matkalla metsässä ja ihmisten seassa kulki menninkäisiä ja peikkoja ja hekin pitivät kokoajan jotain liikkuvaa näytöstä yllä. Perille saavuttuamme Seipiniemeen, Nurmiselälle, katsoimme tukkilaisnäytöksen ja tukkilaisnäytöksen jälkeen palasimme luontokeskukselle. Puolivälissä matkaa oli metsäisen juhlalounaan tarjoilua. Minä olen niin hidas syömään, joten jätin nyt välistä, mieheni söi poronlihalla höystettyä hernekeittoa, juhlalounaana oli siis hernekeittoa kasvisvaihtoehdolla tai poronlihalla. Minulla oli jo muutenkin hoppu pian alkavaan juhlaseremoniaan, niin jätin senkin vuoksi väliin, kun arvelin etten ehdi syödä sitä kuitenkaan. Mutta aika pian ja lopulta hyvissä ajoin olimme Huosilammen rannalla, jossa juhlaseremonia pidettiin. Juhlaseremonian juonsi Mikko "Peltsi" Peltola. Juhlaseremonian jälkeen lähdimmekin sitten pois. Meillä oli vielä asioita Kuusamossa ja olimme nousseet jo tosi aikaisin ylös, niin halusin jo lähteä pois, tai se oli meidän alkuperäinen suunnitelma, koska iltapäivällä juhlaseremonian jälkeen ei ollut enää mitään kiinnostavaa ohjelmaa. Muutama ohjelma jäi sitten kuitenkin näkemättä, kun tuli lähdettyä niin aikaisin pois. Mutta olisi vain pitänyt itse osata vähän suunnitella ja jaotella päivää, että olisi nähnyt kaikkia haluamansa ohjelmanumerot, sillä aamupäivällä oli joissakin ohjelmissa päällekäisyyksiä ja jotakin piti sitten valita, niin toinen jäi näkemättä. Mutta iltapäivällä oli sitten esim. tukkilaisnäytös uusintana, niin sitä olisi voinut käydä silloin katsomassa niin sitten olisi nähnyt kalankäsittelynäytöksen. Meiltä jäi myös näkemättä metsään sijoitettua taidetta. Minulla oli harmillisesti pienet kengät, niin en jaksanut kävellä pitkästi ja ohjelmanumerojen mukaan yritti edetä, että ehtii juhlaseremoniaan, niin ne jäi nyt näkemättä. Ne oli kai sitten toisella puolella, kun siellä meni lammin ympäri reitti, niin sitä emme kiertäneet kuin vain toiselta puolelta. Monet olivat päässeet tapamaan Presidentti Sauli Niinistöä ja Rouva Jenni Haukiota ja he olivat käyneet syömässä myös hernekeittoa ja siellä tavanneet ihmisiä, mutta me emme siitä ohjelmasta tienneet, niin emme tavanneet heitä, kun lähdimme pois. Ajattelin että hekin varmaan lähtevät pois, mutta oli hienoa, että he vielä jalkautuivat niin sanotusti kansan pariin. Ja oli ihan ihailtavaa nähdä Rouva Jenni Haukion ja Tasavallan Presidentin pukeutuminen. Etukäteisohjeissa kehotettiin pukeutumaan retkeilyvaatteisiin. Pukeutuminen oli monen kirjavaa, retkeilyvaatteista ihan perus kaupunkivaatetukseen. Olipa mukavaa nähdä, että kotelomekon kanssa voi pukea mustat housut ja vaelluskenkän näköiset lenkkarit, kuten Rouva Jenni Haukiolla mielestäni oli.
Mittaa toisistaan! Meijän Roosa ja rajavartioston saksanpaimenkoira.
Pysähdyimme katsomaan alussa myös Rajavartioston koirien tottelevaisuusnäytöstä. He olivat myös esittelemässä kalustoaan, ja paljon muuta nähtävää oli.
Rajavartioston koira ei välittänyt mitään, kun meijän koira ei jättänyt
kenellekään epäselväksi haukkumisellaan, kun huomasi rajavartioston koiran, että tulehan tänne niin katsotaan kumpi on kovempi.Öllöri. Hossassa on paljon kirkasvetisiä lampia ja järviä.Vaara-kollektiivin Sulava Kekkonen performanssi esitys
ja lumiveistos
Papinpetäjällä ikiaikaisella kohtaamispaikalla
tarinointiaNurmiselkä. Tukkilaisten tarvikkeita.
Nurmiselällä ihmisiä.Harjoittelua näytöstä varten.Tukkilaisten näytös alkaa.
Tarkoituksena on toisella mennä niin että molemmat miehet ovat
yhdellä puulla.

Sitten on tarkoituksena sysätä toinen pois tukin päältä.
Kumpi voittaa?Kun kepit kädessä ei ala tapahtua, heitetään ne pois.Ja sitten toinen jo tipahtaa järveen.Suuntaamme takaisin luontokeskukselle. Öllöri taustalla.Kevään arvontapostauksessa kerroinkin että Pohjois-Suomessa on paliskuntia
ja nämä alkavat olla niitä eteläisimpiä paliskuntia. Hossa sijoittuu Hossa-Irnin paliskunnan alueelle.
Hossa-Irni oli esittelemässä toimintaansa.
Huutajat esiintyy avajaisseremoniassa Huosilammen rannalla. 

Tässä kohtaa voin ehkä mainita siitä, että siitä voidaan olla monta mieltä
että kuuluuko tälläinen äänekäs ja ihmisyleisö paljon keräävä tapahtuma luontoon.
Toki on monia muitakin asioita mitkä eivät ehkä kuuluko ne luontoon ja
luonnon rauhaa rikkomaan. Tämä oli kuitenkin ainutkertainen tapahtuma ja
toista samanlaista ei varmasti tule. Itselläni ei henkilökohtaisesti ole
tähän mielipidettä. Siitä en kuitenkaan ole varma, että kuuluvatko Huutajat
metsäluonnon rauhaan, mutta ehkä me sen kerran sallimme, kun on niin 
monia muitakin asioita mitkä ei ehkä kuuluisi luontoon.Tasavallan Presidentti pitämässä juhlapuhetta.Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja Rouva Jenni Haukio nauhan leikkauksen jälkeen.Jouhikolla soitetaan Finlandia -hymni.Tässä vielä kartta tapahtuma-alueesta. 
Ruskin kohdassa oli avajaisseremonia.


Hienot juhlat oli! Ja vaikka ajattelisi, että kun on n. 5000 henkeä paikalla niin olisi tunkosta. Mutta koska Hossan alue on laaja ja tapahtumat oli levitetty ympäri Hossan kansallispuiston lähialuetta niin ihmiset olivat jalkautuneet moniin eri pisteisiin ja oli ihan väljää liikkua. Avajaisseremoniassa oli sitten paljon ihmisiä.

17 kommenttia:

 1. Onpa siellä ollut monenlaista tapahtumaa! Minua kiinnostaisi Hossassa erityisesti värikalliot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne on kyllä kiinnostavat. Niitäkään ei käyty nyt katsomassa, kun keskityttiin vain enempi tuohon tapahtumaan.

   Poista
 2. Tuli uutisissa seurattua avajaisia. Sen verran kiinnostava paikka, että mieli tekisi käydä kiertämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiinnostava paikka. Enpä sano mutta ois joskus kiva käydä ihan kiertelemässä paremmalla aikaa kunnolla vähän muuallakin hossan kansallispuistoa. Hossa on paljon muutakin kuin vain tuo tapahtumakartta.

   Poista
 3. Hitsin hitsi, olis sittenkin pitänyt lähteä Hossaan. Mitä nyt kirjoittamaasi luin ja mitä telkkarista näin, oli kyllä kiinnostavaa, Jonkun kerran olen Hossassa kyllä käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli paljon kiinnostavaa ohjelmaa. Lisäksi vielä sai kokeilla melomista sup-lautoja. Ohjelmaa oli pitkälle yöhön. Mukavaa kuulla jos kirjoittamastani nyt jotakin irti sai kun se nyt oli taas sellainen.. paatos. Kun ei kaikki menny nappiin, kun olisi pitänyt paremmin suunnitella. Mutta ihan kivaa oli silti! Iltapäivästä lupasi Hossaan vesisadetta.

   Poista
  2. Jäi tekstistä pois että siellä oli 100 esiintyjää. Tosi iso tapahtuma! Paljon kaikkea nähtävää, ettei ois yksi päivä riittäny kaikkeen ja ohjelmistosta muutenkin piti vähän valita että mihin menee.

   Poista
 4. Varmasti oli ihana paikka, ainakin kuvasi kertoivat niin. Minusta on ihanaa, että meillä on luonnonpuistoja mistä nautia. Ihanaa kesää sinulle <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voisi käydä itsekin vielä paremmin katsomassa itse puistoa, nyt keskityttiin Sauli Niinistön näkemiseen. :D

   Poista
 5. Luin lehdistä puiston avajaisista ja komeat juhlat on puisto saanut. Kylläpä tekisi mieli vaikka syksymmällä lähteä sinne. Katselin jo meille sopivia reittejä enintään 10 km ja tuo Julma-Ölkkykin on vielä näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli komeat juhlat! Tuonne pitää kyllä itsekin suunnata ehkä vielä joskus. Siellä voi myös kalastaa. Moni sitä tekikin avajaistenkin aikana.

   Poista
 6. Ihanaa, että tämmöisiä paikkoja suojellaan ja avataan kaikkien iloksi. Upeita kuvia olet ottanut.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, että tämmöisiä paikkoja suojellaan ja avataan kaikkien iloksi. Upeita kuvia olet ottanut.

  VastaaPoista
 8. Hienoa kävitte avajaisissa,ja noin paljon porukkaa.Kaksi kertaa olen Hossassa käynyt ja paikat vielä lähes tuntemattomia.Luontokeskuskin oli remontissa viime kesänä.Kaunista siellä kyllä on paljon vettä ja männikkökankaita.Kiitos kuvista pääsin näin avajasiin mukaan.Hyvää juhannusta ja kaunista kesää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hossa olisi kyllä nähtävä ehkä joskus uudestaan.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥