maanantai 18. heinäkuuta 2016

Saarivaaran poroaita ja kämpät

Heinäkuisena sunnuntai iltapäivänä poikettiin katsomaan museoviraston vuonna 1991-92 kunnostamaa vanhaa, hirsistä rakennettua Saarivaaran poroaitaa ja kämppiä, jotka ovat merkittäviä Metsä-Lapin porotalouden muistomerkkejä. Poroaidan arvellaan alunperin olevan 1700-luvun loppupuolelta. Saarivaaran poroaita ja vieläkin käyttökuntoiset kämpät sijaitsevat Savukosken Tanhuan kylässä Luirojoen länsirannalla.

" Suurimmillaan vuosisadan vaihteessa poroja on tuotu erotukseen noin sadan kilometrin säteeltä ja enimmillään niitä on erotuksessa ollut 10 000-20 000 päätä. Koska palkisissa ei vielä ollut raja-aitoja, poroja tuli myös naapuripalkisista Oraniemen palkisen jäkälämaille. Saarivaaran poroerotusten kulta-aika päättyi vuosina 1917-1918 poroissa raivonneeseen pernaruttoon. Poroluku oli kasvanut Oraniemen paliskunnassa liian suureksi, joten eläimet heikkenivät ja sairastuivat. Poroja kuoli niin paljon että pääluku väheni 12 000 porosta alle kahdensadan. Sen jälkeen aidan käyttö jäi huomattavasti pienemmäksi hiipuen hiljalleen, kunnes viimeiset erotukset lopetettiin 1970-luvun lopussa.
 Uusi aika Saarivaaran poroerotuspaikalle koitti vuoden 1992 joulukuussa, kun museoviraston aidalla tekemät entistämistyöt valmistuivat ja aita saatiin jälleen paliskunnan käyttöön.
 1930-luvulla Saarivaaran poroerotusaidan lähistölle rakennettiin neljä porokämppää. Kämpät olivat erotusten aikaan täynnä väkeä. Asustelijoita niissä oli muulloinkin, mm, aidankorjaustöiden ja hihnavasotuksen aikaan. Yhtä kämpistä käytettiin palkisen kokouspaikkana, siksi sitä nimitettiinkin palkisen kämpäksi. Kämpistä kaksi kunnostettiin vuosina 1991-1992. Kämpät ovat avoimia ja niitä voi vapaasti käyttää. "
Lainaus matkailu.savukoski.fi

Tanhuan kylästä ajetaan ensin n. 2km Sodankylään päin, kunnes käännyttään Saarivaarantielle.
Saarivaaraan ajaessa ensin tulee talo, jonka pihan läpi ajetaan vielä jonkin matkaa, soratie muuttu hieman huonommaksi hiekkatieksi. Ensin vastaan tulee Saarivaaran poroaita, poroaidan läpi voi ajaa. Läpiajetteaessa, poroaidan jälkeen, jonkin matkan päässä tulee vastaan opasteviitta kämpille.





Veräjiä








Aitaa






Opasteviitta kämpille

 

Herran kämppää











Karran kämppää









Karran kämpän pihalla oleva puuliiteri/-vaja




Hyvää naistenviikkoa kaikille!

10 kommenttia:

  1. Voi kuinka ihania rakennuksia ja aitoja ♥

    VastaaPoista
  2. Niin kauniita ajan patimoimia rakennuksia, kaunis vanhan puun harmaus ja kaunis luonto ympärillä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Saila ja Kirsti, tykkään myös!

    VastaaPoista
  4. Onpa nuo tuvat säilyneet hyvin! Ja tosiaan ihana kun puun on annettu patinoitua ajan myötä eikä sudittu maalia päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katosta en ole varma, tuntui että saattas vaikka vuotaakin. Tupiakin on taidettu kunnostaa ja entisöidä. Harmaa puu on kaunista!

      Poista
  5. Tämä oli kohde, mistä minulla ei ollut mitään ennakkotietoa. Nyt olen taas vähän viisaampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Geokätköilemällä tämäkin löytyi, tuskin oltaisiim itsekään tätä muuten löydetty. Tienhaarassa ei ole kylttiä tänne.

      Poista
  6. Hienoa kuvaa jälleen kerran jos tuollapäin liikun käyn katsomassa,Kiitos sinulle!

    VastaaPoista
  7. Kiitos eräskaksikko ja sussi! Ole hyvä eräskaksikko!

    VastaaPoista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥