tiistai 25. marraskuuta 2014

Kaamoksen aikaa

Se on marraskuun viimeinen viikko. Viikonloppuna on jo ensimmäinen adventti, tai ainakin minun kalenterin mukaan.

Vanhankansan uskomusten mukaan Kaisan päivänä, jota tänään vietetään, pitäisi olla suojasää. Nyt on lauhaa, mutta satelee hiljokseen lunta.

" Säiden puolesta sanottiin, että Katrina pitäisi aina olla suojasää. Jos Kaisana on kuitenkin kylmää, seuraavasta sadosta tulee huono. Suojailma ennustaa leutoa talvea, hyvää vuodentuloa ja kaunista säätä jouluun saakka. Koska Kaisan ja joulun välillä on noin yksi kuunkierto, Kaisan säästä pääteltiin myös joulun säätä useilla - varsin ristiriitaisilla - ennustuksilla. " Fb Suomenusko

Lumi leijailee hiljalleen. Viime yönä on satanut n.10cm. Yhteensä sitä on nyt noin 15cm. On kauniin talvista. Herkkää ja hiljaista. Lumi on peittänyt valkeaan vaippaansa puut, metsät, polut.. On kaamos.

Utsjoen Nuorgamissa, Ylä-Lapissa, on alkanut tänään virallisesti kaamos. Kaamos siellä kestää kaksi kuukautta. Kaamos on sitä lyhyempi, mitä lähempänä napapiiriä ollaan. Hiljalleen laskeudutaan kaamokseen. Aikaan, jolloin aurinko ei nouse taivaanrannan yläpuolelle.

Huomaan jo itsekin kun hämärtää vielä yhdeksän aikaan, kun aamulenkillä käyn koiran kanssa. Koira ei ole suostuvainen rämpimään paksussa lumessa. Eilen siltä poistettiin hammaskiveä nukutuksessa, nyt jatketaan hoivailua kotona. Ennemmän luita ja hampaanharjausta, jotta saisi pitää hampaansa.

Päivät matelee hiljalleen. Ei ole kiirettä minnekään. Mutta täällä siis ollaan.. Pikkuhiljaa kohti joulua. Tänä kaamoksen aikana kirjoitettavaa keksii vain hyvin vähän.

Vaihdoin tänään jouluverhot. Onhan tulevana viikonloppuna kuitenkin jo se 1. adventti. Ja oli sopivan lauhaa, että sai keittiön ikkunankin pestyä, joo, onhan se vähän jäänyt..

Joulukollaaseja väsäilin viime vuoden tapaan. Tässä linkki toiseen joulukollaasiin. Kävimme "joulukaupungissa" joululahjoja shoppailemassa ja jouluikkunoita siinä bongailin samalla. Viime vuoden tapaan.Lupailin arvontaan lisäpalkinnon!! No, mikäli vain saamme tarpeeksi osallistujia, lisään loppuviikolla siihen jotain mikä liittyy uuteen harrastukseeni.. Kuulette siitä sitten! Nyt vain kovasti jakamaan arvontakuvaa ja osallistumaan... En nyt suoriltaan mitään lukua uskaltas tähän antaa, mutta reilusti 30 pitää olla, että laitan tänne sen mitä suunnittelen! ;)

Tähän mennessä arvontaan on tullut valtavasti ihania kommenteja, jotka yllättivät minut kyllä täysin. On niin mukava lukea toisten tarinoita joulun vietosta ja virittäytyä itsekin joulutunnelmiin, viimeistään sitten itsenäisyyspäivän tienoilla, silloin se taitaa virallisesti alkaa.. joulunodotus.
Mukavaista joulunodotuksen aikaa - monissa paikoin varmisti on jo pikkujoulukausi käynnissä ja kaupungeissa avataan joulu virallisesti. Niin meilläkin!

Palajan taas, osallistukaahan arvontaan! ! ! ;)

 ...ja jakakaa.. ekstraa luvassa ! !

18 kommenttia:

 1. Meillä täällä puolestaan vesi lotisee, kaikki lumi jota oli noin 8cm on sulamassa pois!
  Kaamosta en ole koskaan kokenut, en koe mitenkään erityisen ahdistavaksi tätä pimeyttä joka nyt on meneillään.
  Mukavaa joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista. Kyllä se tämä pikkulumimäärä voittaa sen loskan, ihan hirveästi ei tarttis tulla, kun sitten sitä ei tiiä mihin sen kaiken lumen pistäs ja meillä kun tuo piha aurataan hiukka huonosti... Itsehän en pidä pimeän ajasta juurikaan.. Kiitos sinulle myös!

   Poista
 2. Voi että siellä on jo niin paljon lunta. Meillä kyllä oli aika suojasää tänäänkin, että vois olla hyvä sato tiedossa :) Harmaat kelit olleet, vaikka maa onkin valkeana.
  Monesti on ne Kaisan kaljamat, eli liukkaat kelit. Kyllä näytti aika liukkailta kävelytiet. Kuukauden päästä on joulu. Vielä on pitkä aika siihen. Liian monta päivää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt niin pitkä aika ole. Toki vielä kuukausi, mutta se menee äkkiä! Itsenäisyyspäivänä voi jo sanoa, että... no nyt reilu pari viikkoa jouluun. Täällä rytkähtikin sitten kerralla kunnolla sitä lunta. Pitkään oli se 5cm. Parempi näin, kuin loska.

   Poista
 3. Minua kiinnostaisi kokea kaamos, en ole koskaan ollut talviaikaan pohjoisessa. Täällä etelärannikolla on ihan vesikeli, lumi suli pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja minun on taas vaikea sanoa minkälaista on kun ei ole kaamosta. En ole kokenut sitä kortin toista puolta. Ikinä en ole ollut napapiirin eteläpuolella niin kauaa aikaa (kuukausia...) kaamoksen aikaan, että toisaalta tietäisin minkälaista etelässä on tähän aikaan. Toki olen siellä talvisaikaankin käynyt, loskaa on ollut. Ja kuulemani mukaan kesälläkin on pimeää.... tätäkään en nyt niin tiiä voinko allekirjoittaa, vaikka reissattu on paljon..

   Poista
 4. Näyttää niin kauniilta tuo maan ja puut koristava lumipeite. Täällä Kuopiossa ei taas tällä hetkellä ole lumen häivää.

  VastaaPoista
 5. Siellä on niin lumista ja talvista. Täällä etelässä sen sijaan päivästä toiseen harmaata ja niin kosteaa. Tänäänkään ei suoranaisesti sada, mutta silti ulkona kastuu hetkessä. Nyt on ilo laittaa jouluvaloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on juuri se aika kun saa jo laittaa niitä jouluvaloja. Se tuo valoa arjen harmauteen, jos ei ole lunta tuomassa valoa.

   Poista
 6. Tiistaina oli kyllä suojasää, paikkaansa piti. Aamulla raivuulle lähtiessä satoi lunta ja illalla kotiapäin ajallessa maa oli paljas taas :/. Saisi pysyä lumi jo täällä Keski-Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna kommentistasi. Toivotaan että se valkoinen ihme - lumi tulisi sinnekin valostuttamaan päiviä.

   Poista
 7. Olet paljon joulua jo ajatellut, vähän hommaillutkin sen eteen. Kaamosaika ei ole pohjoisessa mitenkään semmoisen pimeä, sillä lumi valaisee melkoisesti. Tykkään kaamoksesta niin paljon, että joka vuosi pitää lähteä aivan niin pohjoiseen, että aurinko ei todellakaan nouse horisontin yläpuolelle, mutta ne selkeän sään värit aamu-ja iltataivaalla ovat hienoja. Täälläkin koen tavallaan kaamosta, sillä aurinko ei jaksa nousta vaarojen yläpuolelle, joten sitä ei lyhimmän päivän aikaan näe, vaikka aurinko kipuaakin vielä hetkeksi taivaalle. Onneksi saan nauttia lumimaisemista, kuten sinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joo, toisinaan lahjoja ostellan ympäri vuoden, jos sopiva "tarjous" sattuu eteen, niin ostetaan valmiiksi. Kauppojen jouluruuhkat eivät toki aina houkuta, mutta olen kyllä sellainenkin että pidän shoppailusta, kunnon shoppailuterapia on mukavaa! Pitkästä aikaa! Mutta olen myös omimmillani luonnossa. No toisaalta ei, kaamosaikaa valaisee lumi. Joka osaa myös omalla tavallaan olla kaunista. Tykkypuita jne..

   Poista
 8. Ihania kuvia jälleen kerran.Olet onnellisessa asemassa että lunta on, täällä vaan kura lentää ja on harmaata aina jos pikkuisen sataa niin kohta se lumi sulaa pois ei kiva.Toivotaan että saisi valkoisen joulun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin toivotaan! Toivotaan että täällä lumet pysyy ja toivotaan että siellä teilläkin olisi valkoinen joulu.

   Poista

Kommenttisi on minulle tärkeä! Kiitän sydämestäni, että kommentoit! ♥ ♥ ♥